Graham, Ermeni tasarısını bloke etti

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Senatosu'ndaki Ermeni tasarısını bloke etti.

DÜNYA 14.11.2019, 08:44
Graham, Ermeni tasarısını bloke etti

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 1915 Ermeni olaylarının Senato tarafından "soykırım" olarak tanınmasını öngören karar tasarısının oylanmasını engelledi. Graham, "Umarım Türkiye ve Ermenistan bir araya gelebilir ve bu sorunu (1915 olaylarını) ele alır. Senatörler tarihi yeniden yazmamalı ve onu olduğundan farklı göstermemeli" dedi.

Dünyayı bir kez daha şaşırttı

2016 yılında ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ı senatoda sıkıştıran ve "PKK'nın PYD ve YPG ile bağlantısı var. PKK Türkiye için terör örgütü, bizim için de" diyerek Türkiye'nin takdirini kazanan ancak son aylarda Türkiye karşıtı çıkışlarıyla uluslararası kamuoyunu şaşırtan ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham bir kez daha şaşırttı.

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 1915 Ermeni olaylarının Senato tarafından "soykırım" olarak tanınmasını öngören karar tasarısının oylanmasını bloke ederek, oylamaya engel oldu.

Bob Menendez oylama talep etti

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Senatosu'nda Demokrat Senatör Bob Menendez, sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören bir karar tasarısının Genel Kurul'da oylanmasını talep etti.

Sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören bir karar tasarısının Genel Kurul'da oylanması talebi karşısında Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, tasarının oylanmasına karşı görüş bildirdi ve oylamayı bloke etti.

Graham: Senatörler tarihi yeniden yazmamalı

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, burada yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"Kısa süre önce, Türkiye'nin askerî (Barış Pınarı Harekâtı) operasyonundan dolayı Suriye'de karşılaştığımız sorunlar hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Donald Trump ile görüştüm. Umarım Türkiye ve Ermenistan bir araya gelebilir ve bu sorunu (1915 Ermeni olayları) ele alır. Senatörler tarihi yeniden yazmamalı ve onu olduğundan farklı göstermemeli."

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ayrıca, kararını geçmişe bakarak değil, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine bakarak aldığını belirtti.

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'in söz konusu kararının, Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bazı Cumhuriyetçi senatörlerin katıldığı toplantıdan birkaç saat sonra yaşanması dikkati çekti.

Bir senatör bloke edebiliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosunda yapılacak tasarı oylamalarında herhangi bir senatör, karşı görüş bildirerek oylamanın yapılmasını bloke edebiliyor.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilciler Meclisi, 29 Ekim günü yaptığı oylamada, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmişti.

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan söz konusu tasarı, 11 "hayır" oyuna karşılık 405 "evet" oyuyla meclisten geçmişti.

Türkiye ise söz konusu kararın "yok hükmünde" olduğunu açıklamış, asla tanımadıklarını vurgulamış ve söz konusu adımın kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0)