Çevre aktivistleri maden sahasını bastı!

Cumartesi günü Almanya'nın Sachsen ve Brandenburg eyaletlerinde bulunan bir dizi linyit madeni arama sahasına bin 500'den fazla çevre aktivisti tarafından zorla girildi. 

DÜNYA 01.12.2019, 12:56
Çevre aktivistleri maden sahasını bastı!

"Ende Gelände" adlı kömür kullanımına karşı çıkan çevre örgütü, Almanya saatiyle 09.00 sularında yaklaşık bin kadar protestocunun, Brandenburg eyaletinde bulunan Welzow-Süd maden sahasına ve Leipzig yakınlarında bulunan Vereinigtes Schleenhain maden sahasına giriş yaptığını bildirdi. Bir o kadar protestocunun da saat 8.00'den itibaren Brandenburg eyaletinde bulunan Jänschwalde maden alanında gösteri düzenlediği ifade edildi. 

Çevre örgütü, yaklaşık 4 bin protestocunun söz konusu maden sahalarındaki çalışmaları önlemek üzere protestolara katıldığını bildirdi. Protestocuların, Alman hükümetinin yetersiz gördükleri iklim politikalarına tepki gösterdikleri kaydedildi. 

"Kömür kullanımını sonlandırmayı öngören yasa yeterli değil"

Örgütün sözcüsü Johnny Parks, kritik bir noktada olunduğuna dikkat çekerek, "İklim krizini durdurabileceğimiz zaman aralığı çok hızlı bir şekilde kapanıyor." dedi. Bir diğer sözcü Sina Reisch, Alman hükümetinin tartıştığı ve kömür kullanımını sonlandırmayı öngören yasanın yeterli olmadığını ifade etti. 

Reisch, kömür kullanımına bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtti fakat bunun faturasının sektörde çalışanların sırtına yüklenmemesi gerektiğini söyledi.

"Madenin tamamen kapatılması gerektiğine dikkat çekiyoruz"

Jänschwalde linyit kömürü madeni, bir dizi denetimden geçememesi nedeniyle mahkeme kararıyla sınırlı olarak hizmet veriyor. Jänschwalde madeni, Avrupa'nın iklim için en fazla olumsuz etkiye sahip olan madeni olarak nitelendiriliyor. Sözcü Johnny Parks, "Bugünkü protestomuzla madenin tamamen kapatılması gerektiğine dikkat çekiyoruz." ifadesini kullandı. 

Almanya'da geçen cuma günü düzenlenen iklim protestolarına 600 binden fazla kişi katılım göstermişti. Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketi dâhilindeki protestolara katılan ve çoğunluğu öğrencilerden meydana gelen protestocular, Alman hükümetinin iklim paketini tamamen düzeltmesini ve kömür kullanımının bir an önce bırakılmasını istiyor. 

Yorumlar (0)