Bolivya'da cenaze merasimine sert müdahale!

Bolivya'da cenazeleriyle yürümek isteyen protestoculara polis müdahalede bulundu.

DÜNYA 22.11.2019, 08:38
Bolivya'da cenaze merasimine sert müdahale!

Muhaliflerin ve ordunun baskısıyla istifa eden Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in yerine Meclis'te çoğunluk sağlanamamasına rağmen cunta tarafından geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez karşıtı göstericiler sürüyor.

Göstericilerin barikat kurduğu El Alto kentinde güvenlik güçlerinin müdahalesi ile yaşamını yitiren 9 gösterici için başkent La Paz’da tören ve yürüyüş düzenlendi.

Binlerce kişinin katılımıyla yaşamını yitirenlerden 7'sinin cenazesinin taşındığı adalet yürüyüşü, başkent La Paz’ın bitişiğinde, olayların yaşandığı El Alto şehrinden başladı.

Dikilitaş Meydanı’na kadar "Adalet istiyoruz", "Katil Anez", "Anez giderse barış gelir" sloganları atarak ilerleyen grup burada polis ve askerin engellemesiyle karşılaştı.

Cunta desteğiyle göreve gelen sağcı Jeanine Anez'in yayımladığı kararnameden cesaret alarak her gösteriye karşı orantısız güç kullananan Bolivya askeri ve polisinin neden olduğu ölümlere rağmen güvenlik güçleri sert kullanmayı sürdürüyor.

Polis, Hükümet Sarayı'nın da bulunduğu Murillo Meydanı’na girmek isteyen gruba karşı göz yaşartıcı gaz kullandı ve grubu birkaç saat içinde dağıttı.

Polisin, yaklaşık 2 saat süren gazlı müdahalesi sebebiyle gruptakiler ve çevredeki birçok kişi fenalık geçirdi ve müdahale sonrası bayılanlar oldu.

Aralarında küçük bir kız çocuğunun da bulundu 4 kişinin hafif yaralandığı olaylarda en az 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bolivyalı güvenlik güçleri 19 Kasım'da, sağcı Jeanine Anez'in istifasını isteyen ve çoğunluğu solcu Evo Morales destekçisi protestocuların El Alto şehrinde barikatlarla kapattıkları akaryakıt ve LPG aktarım merkezinin bulunduğu Senkata Mahallesi'ne operasyon gerçekleştirmişti. 

Operasyonda 9 sivil yaşamını yitirmiş, 60'tan fazla kişi ise yaralanmıştı.

Bu olayla birlikte Bolivya'da yaklaşık 800 kişinin yaralandığı şiddet dalgasında ölenlerin sayısı 33'e yükselmişti.

Göstericilerden ölenlerin sayısının artması ise Jeanine Anez'in imzaladığı kararnameden kaynaklandığı biliniyor. Jeanine Anez, geçici devlet başkanlığı görevine getirildiğinde ilk icraatı "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararname imzalaması olmuştu.

Bolivya'daki olayların başlangıcı

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez'in ilk icraatı ise, "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararname imzalaması olmuştu. Kararname sonrası güvenlik güçleri müdahalelerini daha da sertleştirmişti.

Yorumlar (0)