Morales bir sonraki seçimlerde aday olmayacak!

Bolivya'da devrik lider Morales'in partisi MAS, ne eski devlet başkanının ne de yardımcısının bir sonraki seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

DÜNYA 21.11.2019, 17:51
Morales bir sonraki seçimlerde aday olmayacak!

Bolivya'nın Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS), eski lideri Evo Morales'in ve eski Devlet Başkanı Yardımcısı Alvaro Garcia Linera'nın bir sonraki başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını duyurdu. Her iki lider de Kasım ayının başında büyük baskılar sonucunda istifa etmişti.

Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı ve üst düzey bir MAS üyesi olan Henry Cabrera, partinin yeni bir başkan ve yardımcı adayıyla seçime gireceğini ifade etti. Cabrera, partinin seçim kuruluna yeni adaylar önermeyeceğini de söyledi.

Kongre, yeni seçimler için tasarıyı tartışacak


Bolivya'nın geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez

Çarşamba günü Bolivya'nın geçici hükümeti, 20 Ekim'de yapılan tartışmalı seçimlerin bozulacağını, yeni bir seçim kurulu oluşturulacağını ve yeni seçimlerin güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi için gerekli şartların sağlanacağını, yasa tasarısının hemen kongreye sunulacağını açıklamıştı.

Latin Amerika ülkesi olan Bolivya'nın kongresinde bulunan iki kamaranın, seçimlere yönelik yasa tasarısını Perşembe ve Cuma günleri tartışmaları bekleniyor. Seçimler için belirlenmiş bir tarih yok.

Morales 10 Kasım'da istifa etmişti

2006'dan beri ülkesinin başında bulunan Morales, yardımcısı Garcia Linera ve birkaç üst düzey MAS üyesi 10 Kasım'da ülkede haftalarca devam eden baskılar sonucunda ve güvenlik güçlerinin de eylemcilerin tarafına geçmesi üzerine istifa etmişti. Amerikan Devletleri Örgütü'nün seçim incelemelerine güvendiğini ve sonucuna göre adım atacağını söyleyen Morales, örgütün seçimlerde düzensizlik bulduğunu açıklamasıyla birlikte de büyük bir baskıyla karşı karşıya kalmıştı.

Eski senatör Jeanine Anez'in geçici bir süre başkanlık yapacağı Bolivya, 14 yıllık iktidarının ardından devrilen Morales'in destekçileri ve rakipleri arasında oluşan büyük ayrımı onararak toplumunu yeniden birleştirmeye çalışacak.

20 Ekim'deki seçimlerden sonra çıkan olaylarda 32 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)