Bolivya'da ALP çalışmalara başladı

Bolivya'yı seçime götürecek Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisinde seçime ilişkin yasa tasarı ve tekliflerini inceleyecek komisyon kuruldu.

DÜNYA 21.11.2019, 10:51 21.11.2019, 11:05
Bolivya'da ALP çalışmalara başladı

20 Ekim'deki seçimlerden sonra büyük bir siyasi kriz ve şiddet dalgasından geçen Bolivya'yı seçime götürmek için ALP'de (Çokuluslu Yasama Meclisi) çalışmalar uzun bir aradan sonra muhalefetin de katılımıyla başladı.

Bolivya'da 20 Ekim'deki genel seçimlerde "hile" yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin talebi kabul edilmesine rağmen şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, sonrasında Çokuluslu Yasama Meclisi'nin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in çoğunluk sağlanamamasına rağmen geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da tarafların anlaşmalarının ardından seçimlere gidilebilmesi için teklifler hazırlandı ve Meclis'e sunuldu.

Bolivya'nın Senatörler Meclisinde ilk kez, geçici hükümet marifetiyle iktidara gelen muhalifler ve eski iktidar partisi olan Evo Morales'in partisi Sosyalizm Hareketinin (MAS) katılımıyla seçim takviminin belirlenmesi için Anayasa Komisyonu kuruldu.

Başkanlığını muhalif Oscar Ortiz'in, başkan yardımcılığını ise istifa eden MAS üyesi Senatörler Meclisi Başkanı Adriana Salvatierra'nın yapacağı komisyon, geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez ve MAS'ın ayrı ayrı hazırladıkları seçim yasası çalışmalarını inceleyip sonuçlandıracak.

Milletvekilleri Meclisi de çalışma başlattı

Senatörler Meclisinin ardından seçim yasasını inceleyecek Çokuluslu Yasama Meclisi'nin (ALP) alt kanadı Milletvekilleri Meclisi de aynı şekilde uzun bir süre sonra tüm tarafların katılımıyla toplandı. Milletvekilleri Meclisinde başkanlığa Evo Morales'in partisi MAS'tan Sergio Choque, yardımcılığına ise yine MAS'tan (Sosyalizm Hareketi) Henry Cabrera seçildi.

Milletvekilleri Meclisi Başkanı Sergio Choque ile Milletvekilleri Meclis Başkan Yardımcısı Henry Cabrera, Bolivya'nın en kısa sürede seçime götürülmesi için çaba sarf etmeleri gerektiğini belirtti.

Protestocular cuntanın getirdiği Jeanine Anez'in istifasında ısrarcı

Bu arada sağcı Jeanine Anez'in istifasını isteyen çoğu solcu Evo Morales destekçisi gruplar Bolivya genelinde yol kapatma ve protesto gösterilerine devam ediyor.

Bolivya basınında yer alan haberlerde, güvenlik güçlerinin gerçekleştiridği operasyonda 8 sivilin yaşamını yitirdiği, Bolivya'nın başkenti La Paz'ın bitişiğindeki şehir El Alto’da ise gerginliğin sürdüğü belirtildi. Evo Morales yanlıları, ölümlerden Jeanine Anez'i sorumlu tutuyor.

Jeanine Anez, çoğunluk sağlanamadığı hâlde cunta desteğiyle geçici devlet başkanı ilan edildikten hemen sonra imzaladığını bir kararname ile "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açmıştı.

Bölgedeki askeri varlığını artıran geçici hükümetin Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Jeanine Anez'in istifasını isteyen ve çoğunluğu Morales destekçilerinden oluşan protestocuların, Senkata Mahallesi'ndeki akaryakıt ve LPG aktarım merkezinin etrafını yine barikatlarla kapatmaya başladığı ileri sürüldü.

Protesto ve şiddet olaylarının görüldüğü diğer bölgelerden Cochabamba kenti kırsalında yol kapatma eylemlerini sürdüren köylüler ise Jeanine Anez istifa edene kadar geri adım atmayacaklarını ilan ettiler.

Eylemlere ilişkin basın açıklaması yapan Cochabamba kent kırsalındaki Köylü İşçi Sendikaları Federasyonu yöneticilerinden Jhonny Pardo, "Bizim tek talebimiz, kimsenin görev vermediği hâlde kendini geçici devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in istifasıdır. ALP başka birini seçerse saygı duyarız fakat Jeanine Anez gidene kadar biz barikatlarla kenti kapatmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Bolivya'daki olaylar nasıl başladı?

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez'in ilk icraatı ise, "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararname imzalaması olmuştu. Kararname sonrası güvenlik güçleri müdahalelerini daha da sertleştirmişti.

Yorumlar (0)