Kararnameden sonra sert müdahale: 27'ye yükseldi

Bolivya'da güvenlik güçlerinin müdahalesinde Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales destekçisi 3 kişi hayatını kaybetti.

DÜNYA 20.11.2019, 07:16
Kararnameden sonra sert müdahale: 27'ye yükseldi

Bolivya'da 20 Ekim’deki seçimlerin ardından başlayan ve şimdiye kadar en az 765 kişinin yaralandığı şiddet dalgasında hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye ulaştı.

Bolivya'nın başkenti La Paz'ın bitişiğindeki El Alto şehrinde güvenlik güçleri, istifaya zorlanan ve Meksika'ya iltica etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Evo Morales destekçilerine müdahale etti. Sert müdahalede 3 kişi hayatını kaybetti.

20 Ekim'deki seçimlerde hile yapıldığını iddia eden ve seçimin yenilenmesini isteyen muhalifler, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in bu şartı kabul edince bu kez de Evo Morales'siz seçim istemiş, protestolar şiddet eylemlerine dönüşmüştü. Ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, sonrasında Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in çoğunluğun sağlanamadığı ALP'te hukuksuz olarak geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da şiddet hızını daha da artırıyor.

Senkata Mahallesi'ne operasyon

Güvenlik güçleri, Jeanine Anez’in istifasını isteyen ve çoğunluğu Evo Morales destekçilerinden oluşan göstericilerin El Alto şehrinde barikatlarla kapattıkları Senkata Mahallesi'ne operasyon gerçekleştirdi. Akaryakıt ve doğal gaz aktarım merkezinin bulunduğu Senkata Mahallesi'ne düzenlenen operasyonun çok sert olduğu belirtildi.

İnsan hakları ihlalleri konusunda çalışan resmi denetçi Defensoria del Pueblo yaptığı yazılı açıklamada, Bolivya'nın başkenti La Paz’a doğal gaz ve akaryakıt taşıyan tankerlerin ikmal yapabilmesi için polis ve asker tarafından gerçekleştirilen sert operasyonda 3 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. 

Defensoria del Pueblo, 30 kişinin yaralandığı operasyonun sorumlulularının yargı karşısında çıkarılması için başsavcılıktan derhal araştırma başlatması çağrısı yaptı.

Askerin toplumsal olaylara müdahale etmesine son verilmesini isteyen Defensoria del Pueblo, Bolivya'daki protesto gösterilerinin ancak polisin caydırıcı ya da müzakere edici yöntemleriyle çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı.

Defensoria del Pueblo’nun yanı sıra IACHR (Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu) de güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasını kınadı.

Kararname öldürüyor

Güvenlik güçlerinin müdahalelerini sertleştirmesinin ve gösterilerde can kaybının daha da artıyor olmasının nedeni olarak, kendini geçici devlet başkanı seçtiren Jeanine Anez'in imzaladığı kararname gösteriliyor. Jeanine Anez imzaladığı kararname ile, protesto gösterilerine müdahale eden güvenlik güçlerinin netice ne olursa olsun haklarında soruşturma başlatılmasına izin verilmiyor.

Ölüm, yaralanma ve tutuklanmaların çoğunun 10 Kasım’da istifa eden Evo Morales’in destekçilerinin protesto gösterilerinde görüldüğü Bolivya'da, geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez, "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararnamesi tepki görmüştü.

Bolivya’da, 20 Ekim’deki seçimlerin ardından başlayan ve en az 765 kişinin yaralandığı şiddet dalgasında ölenlerin sayısı 27’ye yükselmiş oldu.

Bolivya'daki olaylar nasıl başladı?

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Yorumlar (0)