Bolivya’da ölü sayısı 23'e ulaştı

Bolivya'da 20 Ekim'deki seçimlerin ardından başlayan, her iki tarafın sokaklara çıktığı ve adeta şiddet dalgasına dönen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e ulaştı.

DÜNYA 18.11.2019, 08:50 18.11.2019, 17:54
Bolivya’da ölü sayısı 23'e ulaştı

20 Ekim'deki seçimlerde Evo Morales'in kazanmasının ardından seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhalifler sokaklara dökülmüş ve seçimin yenilenmesini istemişti. Evo Morales'in seçimin yenilenmesi isteğini kabul etmesine rağmen muhalifler bu kez de Evo Morales'in seçimlere katılmamasını istemişti. Her isteği sokaklardaki gösterilerle destekleyen muhalifler, Evo Morales'i istifaya zorlamış, ordunun baskı kurması ile birlikte Evo Morales istifasını vererek Meksika'ya iltica etmişti.

Çoğunluk sağlanamadan Meclis toplanmıştı

Seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, sonrasında ALP'in (Çokuluslu Yasama Meclisi) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği tüm bu süreçte Bolivya genelinde şiddet dalgasına dönüşen gösterilen yaşandı. Hâlen devam eden gösterilerde ölü sayısı daha da arttı. 

IACHR (Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu) ve ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmî denetçi Defensoria del Pueblo'nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan verilere göre, Bolivya'nın birçok bölgesinde süren şiddet olaylarında 20 Ekim-16 Kasım tarihleri arasında 23 kişi yaşamını yitirdi. 8'i gazeteci, 56'sı polis, 715 kişi yaralandı. 1112 kişinin gözaltına alındığı olaylardan ötürü 50 kişi tutuklandı. 

Bolivya'daki kriz nasıl başladı?

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Yorumlar (0)