Arjantin'de Morales'e moral gösterisi

Arjantin'de binlerce kişi, Bolivya'da ordunun baskısıyla devlet başkanlığından zorla istifa ettirilen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e destek olmak için gösteri gerçekleştirdi.

DÜNYA 16.11.2019, 08:16
Arjantin'de Morales'e moral gösterisi

Arjantin'de yaşayan Bolivyalılar ile sol görüşlü sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde binlerce kişi, başkent Buenos Aires'te Bolivya'nın Buenos Aires Büyükelçiliği önünde buluştu.

Protestocular, Evo Morales'in seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, seçimin tekrarlanmasını istedikten sonra bu istek yerine getirilme kararı alındıktan sonra seçime Evo Morales'in katılmasını da istememeleri ve ordunun baskısıyla Evo Morales'in istifa etmesini "darbe" olarak değerlendirerek, uluslararası topluma Evo Morales'i destekleme çağrısı yaptı.

Protestocular ellerinde "Bolivya'da darbeye hayır" yazılı pankartlar ile And Dağları civarında yaşayan yerlileri temsil eden, 7 renk içeren Whipala ve Bolivya bayrakları taşıdı.

Bolivya'da yaşanan kriz

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Evo Morales'in istifa etmesinin ardından muhalif Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyduklarını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Bolivya'daki seçimler ve ardından Evo Morales'in devlet başkanlığı görevinden istifasıyla başlayan siyasi krize barışçıl çözüm bulma çabalarını desteklemek için bir temsilci göndereceği belirtmişti.

Yorumlar (0)