Bolivya'da gıda ve yakıt yok

20 Ekim'deki seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla muhaliflerin ve ordunun baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales destekçisi grupların, geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez karşıtı gösteri ve yol kapatmaları sebebiyle başkent La Paz ve diğer önemli merkezlerde gıda, akaryakıt, LPG ve doğal gaz arzında sıkıntı yaşanıyor.

DÜNYA 20.11.2019, 08:48
Bolivya'da gıda ve yakıt yok

Bolivya büyük siyasi kriz ve şiddet dalgasından geçiyor. Bolivya'da, kırsaldaki protesto ve yol kapatmalar nedeniyle başkent La Paz ve diğer kent merkezlerinde doğal gaz, LPG, akaryakıt ve gıda sıkıntısı başgösteriyor. 

20 Ekim'deki seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protesto gösterileri ve ordunun baskısıyla Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa edip Meksika'ya sığındığı, sonrasında Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in çoğunluk sağlanamadığı hâlde geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da, Bolivya genelinde süren protesto gösterileri ve yol kapatma eylemleri başkent La Paz ve diğer şehirlerde günlük hayatı hayli olumsuz etkiliyor.

Sağcı Jeanine Anez'in istifasını isteyen ve çoğunluğu solcu Evo Morales destekçisi köylü ve yerlilerden oluşan Bolivyalıların kırsal kesimlerde sürdürdükleri protesto gösterileri ve yol kapatma eylemleri sebebiyle başkent La Paz'ın yanı sıra Santa Cruz ve Cochabamba gibi kentlerin merkezlerinde yumurta ile kırmızı ve beyaz et kıtlığı bulunuyor.

Özellikle başkent La Paz'da bazı market ve pazarlarda bulunması neredeyse imkansız hale gelen bu ürünleri bir şekilde temin edip satışa sunan seyyar satıcı ve iş yerleri önünde yüzlerce metre kuyruklar oluşuyor.

Kanlı operasyona rağmen yakıt sıkıntısı sürüyor

Başkent La Paz'in bitişiğindeki kent El Alto'da sağcı lider Jeanine Anez'in istifasını isteyen çoğunluğu solcu Evo Morales destekçisi grupların kurdukları barikatlar ise başkent La Paz'da akaryakıt ve doğal gaz temininde sıkıntı yaşanmasına sebep oluyor.

Jeanine Anez yönetiminin El Alto'nun Senkata Mahallesi'nde asker ve polisle düzenlediği ve en az 3 göstericinin yaşamını yitirdiği operasyonun ardından akaryakıt ve LPG yüklü kamyonlar La Paz'a ulaşsa da şehirdeki problem çözülemedi. 

Caddelerde tüp kuyrukları oluşurken, akaryakıt bulunan istasyonların önünde yüzlerce metrelik araç konvoylarının oluştuğu görülüyor. 

Diğer vilayetlerde de sorun var

Bolivya kırsallarındaki protesto gösterileri ve doğal gaz boru hatlarının güvenlik sebebiyle hizmet verememeye başlaması Cochabamba ve Santa Cruz gibi kent merkezlerinde sanayi üretiminin durmasına neden oldu.

Çoğunluğu Evo Morales destekçisi yerli ve köylülerden oluşan göstericilerin şehirler arası yolları barikatlarla kapatmasından dolayı bu iki merkeze özellikle yumurta ve beyaz et temini zorlukla gerçekleşiyor.

Bolivya'daki olaylar nasıl başladı?

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez'in ilk icraatı ise, "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararname imzalaması olmuştu. Kararname sonrası güvenlik güçleri müdahalelerini daha da sertleştirmişti.

Yorumlar (0)