Bolivya'da ateşi düşürecek tasarı mecliste!

Muhaliflerin ve ordunun baskısıyla görevi bırakan Devlet Başkanı Evo Morales'in yerine hukuksuz olarak geçici devlet başkanlığına getirilen muhalif Jeanine Anez, Bolivya'yı seçime götürecek, seçim organı üyelerinin meclis eliyle değiştirilmesini sağlayacak yasa tasarısını parlamentoya getirdi.

DÜNYA 21.11.2019, 06:22 21.11.2019, 08:55
Bolivya'da ateşi düşürecek tasarı mecliste!

Bolivya büyük bir siyasi kriz ve şiddet dalgasından geçiyor. Jeanine Anez'in "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza geterkiterecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları" ile ilgili kararnameyi imzalamasından sonra ölü sayısının hızla tırmandığı Bolivya'da seçimlerin yapılabilmesi için geçici hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısı ALP'ye (Çokuluslu Yasama Meclisi) sunuldu.

20 Ekim'deki seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla Evo Morales'in Bolivya devlet başkanlığı görevini bıraktığı, sonrasında ALP’nin (Çokuluslu Yasama Meclisi) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in çoğunluğun sağlanamadığı Meclis oturumunda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edildiği Bolivya'da seçimlere gidilebilmesi için ilk adım atıldı.

Meksika’ya iltica eden Evo Morales’in yerine geçen ve Bolivya genelinde istifası için protestolar düzenlenen muhalif Jeanine Anez, hazırladıkları seçim yasa tasarısını başkent La Paz’daki hükümet merkezi Quemado Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Çokuluslu Yasama Meclisi'ne (ALP) sunulan seçime ilişkin tasarının ulusal bir mutabakata dönüşmesini istediğini söyleyen Jeanine Anez, "Tanrı, şeffaf seçimler düzenlememize izin versin ve ALP'yi (Çokuluslu Yasama Meclisi), seçim organına tarafsız kişileri belirleyebilmesi için aydınlatsın." diye konuştu.

Geçici hükümetin, OAS'ın (Amerikan Devletleri Örgütü) "derhal seçim düzenlenmesi" çağrısının hemen sonrasında açıkladığı tasarıya göre, 20 Ekim'deki tartışmalı seçimler geçersiz sayılacak ve yeni bir seçim takvimi belirlenecek.

Tasarı yasalaştığında Çokuluslu Yasama Meclisi (ALP), Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) ve Vilayet Seçim Mahkemeleri (TED) için yeni üyeler belirleyecek.

Bolivya'daki olayların başlangıcı

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez'in ilk icraatı ise, "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararname imzalaması olmuştu. Kararname sonrası güvenlik güçleri müdahalelerini daha da sertleştirmişti.

Yorumlar (0)