BM'den İsrail'e soruşturmaya yeşil ışık

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere ivedilikle bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etti.

DÜNYA 27.05.2021, 21:18 28.05.2021, 17:49
BM'den İsrail'e soruşturmaya yeşil ışık

BM'den (Birleşmiş Milletler) İsrail'i köşeye sıkıştıracak bir adım geldi. 

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere ivedi olarak bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etti.

İsrail'in aleyhine olan karar tasarısı, 24 lehte, 14 çekimser, 9 aleyhte oyla kabul edildi.

Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çekya, İngiltere, Kamerun, Malavi, Marshall Adaları ve Uruguay tasarı aleyhinde oy veren ülkeler oldu.

İsrail'in soruşturulması kararı çıktı

İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) ülkeleri ve Filistin öncülüğünde hazırlanan karar, şu şekilde: 

"Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail’de 1 Nisan'dan beri işlenen tüm uluslararası insan hakları ihlallerini araştırmakla görevli olacak bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun İHK Başkanı tarafından atanarak derhal göreve başlaması yönünde karar verildi.

Bahse konu komisyonun, İHK'nın 50'inci Oturumu ve Genel Kurul'un 77'inci Oturumu'ndan başlamak kaydıyla temel çalışmaları hususunda senelik olarak bilgilendirmede bulunması istendi.

Bütün devletlere, medyaya, sivil topluma ve diğer ilgili paydaşlara mevzubahis komisyon ile iş birliğinde bulunulması çağrısı yapıldı.

Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında ikamet eden sivil halka ivedi olarak insani yardım sağlanması için bütün devletlere, uluslararası ajanslara ve diğer bağışçılara çağrı yapıldı. İşgalci güç İsrail'e bahse konu insani yardımların lojistiğini engellememesi çağrısında bulunuldu.

İHYK'nin (İnsan Hakları Yüksek Komiseri), söz konusu karar tasarısının uygulanması ile ilgili gelişmeler hakkında İHK'nın 48'inci Oturumu'na sözlü bilgilendirmede bulunması istendi.

Kararda ülkemiz tarafından, Filistin halkına uluslararası koruma sağlanmasına dair 2018 senesinde BM Genel Sekreteri'nce Genel Kurul'a sunulan rapor ile bahse konu raporun dayandığı BM Genel Kurul kararına atıf yapılması ve bu raporda geçen koruma seçeneklerinin uygulamaya konulması gereksinimine vurgu yapılması sağlanmıştır."

Yorumlar (0)