Biden yaptırımları açıkladı

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan adımlarını 'işgal başlangıcı' olarak tanımladı ve Rusya’yı getirilen yaptırımların ilk kısmını duyurdu.

DÜNYA 22.02.2022, 23:14
Biden yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Putin'in dün Ukrayna'daki iki bölgeyi 'bağımsız ülkeler' olarak tanıdığını açıkladığını hatırlatarak, "Bunu basit bir şekilde dile getirmemiz gerekirse, Rusya Ukrayna'ya ait büyük bir toprak parçasının onlardan koparıldığını duyurdu." sözlerini sarf etti.

"Rusya işgale başladı"

Putin'in dün akşam da bahse konu iki bölgeye asker sevk etme kararı aldığını ve askerlerin alanının genişletildiğini hatırlatan Biden, "Bana göre Putin, daha çok toprağa zor kullanmak suretiyle sahip olabilmek için gerekçeler oluşturuyor. Dün akşamki konuşmasına kulak verirseniz, daha da ileriye gitmek için gerekçeler üretmeye çalıştığını açık ve net bir şekilde görebilirsiniz. Ukrayna'da Rusya işgalinin başlangıcı işte budur." dedi.

"Putin'in yandaşları yaptırıma da ortak olmalılar"

Biden, Moskova yönetiminin bu adımlarına karşılık olarak Rusya'ya 2014 yılında uyguladıklarından daha fazla yaptırım uygulayacaklarını söyleyerek, "Rusya ileriye giderse biz de yaptırım hususunda ileriye gideriz. Putin'e komşu topraklar için sözde bağımsızlık ilan edebileceğini düşündüren şey ne? Bunu gerçekten anlayamıyorum. Uluslararası hukuk açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Moskova yönetimi uluslararası camiadan sert bir cevabı fazlasıyla hak ediyor." diye konuştu.

Rusya'yı hedef alan yaptırımların ilk kısmını açıklayan Biden, "Söz konusu ülkenin askeri bankalarına ve iki büyük finans kuruluşuna yaptırım uyguluyoruz. Ülkenin dış borçlarına da geniş kapsamlı yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Moskova yönetiminin Batılı finans kuruluşlarından para kazanamayacağı manasına geliyor. Rusya artık ne ABD'de ne de Avrupa'da piyasadan borç ticareti yapamayacak." dedi. 

Yarın itibarıyla Putin'e yakın insanlara ve Putin'in aile fertlerine de yaptırım getireceklerini belirten Biden, "Bu şahıslar, Kremlin'in siyasetinin yolsuzlukla edindiği kazançlara ortaklar, bu sebeple bedeli de paylaşmalılar." şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)