NATO'dan Rusya'ya gözdağı

Jens Stoltenberg, "100'ü aşkın savaş uçağımız, 120'yi aşkın gemimiz var. Saldırganlığa karşı kalkan olmak amacıyla her şeyi yapmaya hazırız." dedi.

DÜNYA 22.02.2022, 20:57 23.02.2022, 18:04
NATO'dan Rusya'ya gözdağı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna çevresindeki ve içindeki yığınağının arttığını, askerlerin savaşa hazır vaziyette beklediğini ve dün gece Luhansk ve Donestk'e Rus askerlerinin giriş yaptığını ifade etti.

"Ukrayna'nın yanındayız"

Stoltenberg, olağanüstü gerçekleştirilen Ukrayna-NATO Komisyonu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Rusya’nın sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti ile sözde Donestk Halk Cumhuriyeti'ni resmen tanıma ve bölgeye asker konuşlandırma kararını sert bir dille kınayan Stoltenberg, Putin'i geri adım atmaya ve diplomasiye çağırdı.

"Avrupa'nın güvenliği hususunda bir jenerasyonunun gördüğü en tehlikeli dönemdeyiz." diyen Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya desteğinin süreceğini, Rusya’nın Ukrayna hudutları içerisindeki Donbas ve Kırım bölgesinde, ayrıca hudut hattında 150.000 askeri, bunun yanı sıra savaş helikopterleri ve uçakları bulunduğunu kaydetti.

Stoltenberg, “Çok sayıda Rus askeri an itibarıyla savaşa hazır bir şekilde bekliyor. Birlikler kamplardan çıktılar ve saldırıya hazırlar." şeklinde konuştu. 

"Karşılık vermeye hazırız"

NATO’nun son günlerde müttefiklerin savunulması amacıyla Doğu Avrupa’ya çok sayıda takviye asker gönderdiğini anımsatan Stoltenberg, daha fazlasının da hazırda tutulduğunu söyledi.

Stoltenberg, "100'ü aşkın savaş uçağımız, 120'yi aşkın gemimiz var. Saldırganlığa karşı kalkan olmak amacıyla her şeyi yapmaya hazırız." dedi. 

NATO Mukabele Güçleri'nin yüksek hazırlık seviyesine çıkarıldığını anımsatan Stoltenberg, bahse konu güçlerin bölgeye gönderilmediğini belirtti.

"Rus ordusu savaş pozisyonuna geçti"

Stoltenberg, şöyle devam etti:

"Tüm göstergeler Rusya'nın Ukrayna'ya bir saldırı planladığını ortaya koyuyor. Askeri yığınak durmadan devam ediyor. Askeri birlikler kamplardan ayrılıyorlar ve savaş pozisyonuna geçiyorlar. 

Dün gece itibarıyla Rus ordusunun Donbass'a, Luhanks ve Donetsk'e girdiğine şahit olduk.

Rusya halihazırda Ukrayna'yı işgal etmiş durumda. 2014'te de bunu yapmışlardı. Zaten işgal altındaki bir ülkenin daha fazla işgal edilmesi söz konusu. 

An itibarıyla 150.000'i aşkın Rus askeri bölgede. Buna ek olarak Ukrayna yakınlarında ve içinde deniz ve hava kuvvetleri de konuşlandırılmış durumda. Belarus'ta da Rus askerleri var. Tüm bu birlikler savaşa hazır."

Yorumlar (0)