Putin: Minsk anlaşmaları artık geçersiz

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, Başkan Putin'in, ordunun Rusya sınırları dışında görev yapmasına dair başvurusuna onay verdi. Basın toplantısı düzenleyen Putin ise "Minsk anlaşmalarının dün akşam itibarıyla hiçbir geçerliliği kalmadı." dedi.

DÜNYA 22.02.2022, 20:24
Putin: Minsk anlaşmaları artık geçersiz

Federasyon Konseyi'nde, Devlet Başkanı Putin'in Rus ordusunun sınır dışında görev yapmasına müsaade eden başvurusu görüşüldü.

Görüşmenin ardından gerçekleştirilen oylamada başvuru, 153 senatörün kabul yönünde oy vermesiyle birlikte kabul edildi.

Söz konusu kararda, "Federasyon Konseyi, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin topraklarımızın dışında kullanılması adına uluslararası hukuk tarafından genel kabul görmüş kurallar ve ilkeler temelinde, Başkan Putin'e onay vermeye karar verir." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, bahse konu kararda, Rusya ordusundaki toplam asker sayısı, oluşumları, görevleri, çalışma alanları ve Rusya toprakları dışında kaldıkları sürelerin anayasaya göre Putin tarafından belirleneceği belirtildi.

Putin, dün akşam, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçılara ait sözde yönetimlerin tanınmasına ilişkin kararnameye imza atmış, Rus ordusuna sözde Luhanks ve Donetsk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması için talimat vermişti.



"Minsk anlaşmaları artık geçersizdir"

Putin, Ukrayna krizine ilişkin olarak basın açıklaması yaptı.

Rusya Devlet Başkanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Minsk anlaşmalarının dün akşam itibarıyla hiçbir geçerliliği kalmamıştır. Luhansk ve Donetsk'i tanıdık. Luhansk ve Donetsk'teki anlaşmazlıkların müzakere yolu tercih edilerek çözülmesini bekliyoruz. Şu an için mümkün görünmese de ilerleyen dönemde başarılı olacağız. Ukrayna, Kırım halkının iradesini de kabul etmelidir. Eğer gerek duyulursa ordumuz Donbass'a girer.

Sovyet döneminden bu yana Ukrayna'nın nükleer yeterliliği var. Bu da bizim için büyük bir tehdit.

Ukrayna'nın NATO'ya katılması bizim için bir tehdittir. Batılı mevkidaşlarımız Kiev yönetimi ile görüşmeli ve NATO'ya katılımları engellenmelidir."

Yorumlar (0)