Biden konuştu, Çin ordusu harekete geçti!

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tayvan'ı korumak için Çin'e askeri müdahalede bulunabileceklerini belirtmişti. Bu ifadeler, Pekin yönetiminin tepkisini çekti. Çin ordusu, Tayvan yakınlarında askeri tatbikat düzenledi. Ordu sözcüsü Şi Yi, "Bu tatbikat, ABD ile Tayvan'da bulunan ayrılıkçı güçlerin dayanışmasına yönelik bir uyarı niteliği taşıyor." dedi.

DÜNYA 25.05.2022, 19:13 Hakan Öksüz
Biden konuştu, Çin ordusu harekete geçti!

Japonya'yı ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, "Tek Çin politikasına destek veriyoruz. Bununla birlikte Tayvan'ı askeri müdahale yoluyla alma yöntemi, uygun bir yol değil. Çin'in saldırması halinde Tayvan'ı savunmak için askeri müdahalede bulunuruz." açıklamasında bulunmuştu. Biden'ın bu açıklaması, ABD basınında geniş yankı uyandırmıştı.

Çin ordu sözcüsü Şi Yi: "Uyarı niteliği taşıyor"

Çin ordusu, Biden'ın "askeri müdahale" açıklamasının ardından harekete geçti. Tayvan'a yakın bir bölgede tatbikat düzenleyen Çin ordusu, boy gösterisi yaptı. Tatbikata ilişkin bilglendirme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Şi Yi'den geldi.

Sözcü Şi Yi, "Bu tatbikat, son günlerde yapılan açıklamalara tepki niteliğindedir. ABD ile Tayvan'da bulunan ayrılıkçı güçlerin dayanışmasına yönelik bir uyarı niteliği taşımaktadır. Çin'in bir parçası olan Tayvan'da bulunan ayrılıkçı güçlerle mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

"ABD, olumsuz sonuçlardan etkilenir"

ABD Başkanı Biden'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalarla eylemlerin çeliştiğini kaydeden Şi, "ABD, Tayvan'daki ayrılıkçı güçleri cesaretlendirmeye devam ediyor. Bu tamamen ikiyüzlü bir tutum. Eğer durum daha riskli bir hale gelirse, olumsuz sonuçlardan etkilenen taraflardan biri de ABD olur. " ifadelerini kullandı.

Vang Vınbin: "ABD'ye ağır bedel ödetilir"

ABD'nin Tayvan'daki ayrılıkçı güçleri gizli kapaklı şekilde kışkırttığına değinen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, "Son zamanlarda açıkça destek vermeye de başladılar. Bu eylemler, Çin ile ABD'nin arasını açmaktan başka bir şeye hizmet etmiyor. ABD, bu eylemlerinin bedelini ağır şekilde ödeyebilir." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)