Biden, ilk yurt dışı gezisinde Putin'e yüklendi

Biden, Avrupa gezisi çerçevesinde görüşeceği Putin'e, Rus hükümetinin 'zararlı faaliyetler' gerçekleştirmesi halinde Washington'un 'anlamlı ve sağlam' cevap vereceği uyarısında bulundu.

DÜNYA 10.06.2021, 01:30 10.06.2021, 10:53
Biden, ilk yurt dışı gezisinde Putin'e yüklendi

ABD Başkanı Joe Biden, tatil beldesi Cornwall'da düzenlenecek olan G7 Zirvesi'ne iştirak etmek üzere İngiltere'ye geldi.

Uçağı Suffolk şehrindeki Mildenhall Askeri Üssü'ne inen Biden, burada ABD Hava Kuvvetleri mensupları ve ailelerinden oluşan bir kalabalığa seslendi.

"ABD geri döndü"

ABD Başkanı olarak ilk yurt dışı gezisini gerçekleştiren Biden, Avrupa'daki temaslarının her noktasında 'Amerika Birleşik Devletleri'nin geri döndüğünü ve dünya demokrasilerinin en çetin zorluklar ve gelecekleri için en önemli sorunların üstesinden gelmede birlikte hareket edeceğini açık bir şekilde belirteceğini' dile getirdi.

Biden, temasları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüşeceğinin altını çizerek, "Putin'e bilmesini istediğim şeyleri söyleyeceğim." şeklinde konuştu.

"Çok net olduğumu göstermiştim"

ABD'nin Rusya ile gerginlik hedefinde olmadığını, 'öngörülebilir, istikrarlı bir ilişki' istediğini belirten Biden, "Fakat Rus hükümeti zararlı faaliyetler içinde bulunursa ABD'nin anlamlı ve sağlam bir şekilde cevap vereceği hususunda çok nettim, bunu zaten gösterdik. Avrupa ve başka bölgelerde demokrasilerin egemenliğini ihlal etmenin neticelerinin olacağını ileteceğim." sözlerini sarf etti.

Biden, Washington'un transatlantik ittifaka bağlılığının 'kaya gibi sağlam' olduğunu da sözlerine ekledi.

Başkan olarak ilk yurt dışı gezisi

ABD Başkanı, Avrupa gezisinin ilk ayağında 10 Haziran tarihinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 13 Haziran tarihinde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşecek.

İngiltere'nin ardından Belçika'ya geçecek olan Biden, 14 Haziran günü Brüksel'de gerçekleştirilecek olan NATO Liderler Zirvesi'ne iştirak edecek. Biden, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başkan olarak ilk defa yüz yüze görüşmesini yapacak.

Biden, 15 Haziran tarihinde Brüksel'de ABD-AB Zirvesi'ne iştirak edecek ve 16 Haziran tarihinde İsviçre'nin Cenevre şehrinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Yorumlar (0)