Almanya AB'nin lokomotifi değil freni!

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Almanya'nın ticaret fazlasının AB kurallarının öngördüğünden daha yüksek olduğunu belirterek, "Bu, Alman ekonomisinin Avrupa'nın lokomotifi değil freni olduğu anlamına geliyor." dedi.

DÜNYA 20.04.2020, 07:58
Almanya AB'nin lokomotifi değil freni!

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının ekonomik etkisiyle mücadele etmek amacıyla  AB (Avrupa Birliği) bünyesinde ortak tahvil (korona tahvil) çıkarma taleplerini kabul etmeyen Almanya'yı eleştirdi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Almanya'nın ortak tahvil konusundaki olumsuz tutumuna işaret ederek, ''Almanya'nın ticaret fazlası Avrupa Birliği kurallarının öngördüğünden daha yüksek. Bu Alman ekonomisinin Avrupa'nın lokomotifi değil freni olduğu anlamına geliyor.'' eleştirisinde bulundu.

Yeni tip koronavirüs salgınının ekonomik etkisiyle mücadele etmede korona tahvili çıkarılarak yeniden borçlanmaya gidilmesi önerisinde pozisyonunu koruduğunu ifade eden İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bazı üye ülkelerin savunduğu Avro Bölgesi ülkelerine mali destek sağlamak için kurulan ESM'den (Avrupa İstikrar Mekanizması) kaynak ayrılmasına ise çekimser yaklaştığını kaydetti.

Avrupa ekonomisinin birbirine bağlı ve iç içe olduğuna vurgu yapan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte şu değerlendirmede bulundu:

''2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük şoku yaşıyoruz. Bu yüzden Avrupa bu krize güncel bir cevap vermek zorunda. Bir ülkenin sorunları olduğunda bu domino etkisi yapabilir, bundan kesinlikle kaçınmalıyız. Avrupa Birliği'nin ortak tahvil ihracına burada ihtiyaç duyuluyor.  Tüm ülkeler ancak bu şekilde bu krizin maliyetlerini eşit ve makul ölçüde karşılayabilir.''

İtalya yalnız bırakıldı

Yeni tip koronavirüs salgınının başlangıcında İtalya'nın Avrupa içinde tartışmasız bir şekilde  yalnız bırakıldığını söyleyen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in bu sebeple Avrupa Birliği adına özür dilediğini anımsattı.

27 Avrupa Birliği üyesi ülke, yeni tip koronavirüs krizinin yol açtığı ekonomik zorluklarla mücadele için ortak tahvil çıkarılması kararını daha önce ertelemişti.

İtalya ve İspanya, korona tahvillerinin acilen çıkarılmasını isterken Almanya, Hollanda, Avusturya ve Finlandiya gibi ülkeler buna karşı gelmişti.

Yorumlar (0)