Alman istihbaratı, WhatsApp’taki şifreli mesajlara ulaşabilecek 

Almanya hükümeti yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Kabul edilen tasarıya göre Alman istihbaratı, WhatsApp’taki şifreli yazışmaları görüntüleyebilecek. 

DÜNYA 11.06.2021, 12:54 12.06.2021, 17:46
Alman istihbaratı, WhatsApp’taki şifreli mesajlara ulaşabilecek 

Almanya hükümeti tarafından hazırlanan ve kısa süre önce Bakanlar Kurulu’ndan geçen yasa tasarısı, 355 “evet” ve 280 “hayır” ve 4 “çekimser” oy ile kabul edildi. Yeni yasa tasarısına göre Alman istihbarat birimi, Askeri İstihbarat Servisi (MAD) ve Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamalarından kişileri izleyip şifreli yazışmalara erişebilecek. 

Yasa tasarısının sebebi teröristler 

Almanya hükümeti, bu yasa tasarısını Bakanlar Kurulu’na sunarken istihbarat servisleri ve Anayasayı Koruma Komisyonu arasındaki iş birliğinin artırılmasını hedeflediğini belirtti. Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Uli Grötsch ile Meclis’te yaptığı konuşmada yasayı savundu: “Teröristler ve aşırıcılar, birbirleriyle telefonda konuşmuyor ya da kısa mesaj yazmıyorlar. Bunun yerine WhatsApp gibi mesajlaşma servisleri ile şifreli olarak konuşuyorlar.” 

Muhalefet tepkili 

Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi Milletvekili Michael Brand ise “Hukuk devletinin saldırıya uğraması halinde bunu kendine yakışır şekilde, hukuksal yollar ile bunu çözmelidir.” şeklinde konuştu. Sol Parti Milletvekili Andre Hahn da Kurul’dan geçen yasanın anayasaya aykırı olduğunu belirtti.  

Yeşiller Partisi’nden Konstantin von Notz da “Bu şekilde hiçbir saldırı engellenemez.” dedi. Muhalefet partililer, yasayı, vatandaşların kişisel haklarına müdahale olarak görüyor. 

Yorumlar (0)