ABD Savunma Bakanı: İsrail devletine desteğimiz çok sağlam

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail devletinin kendini savunma hakkı olduğunu ve ABD'nin ülkeye ön koşulsuz askeri destek sağlamaya devam edeceğini söyledi.

DÜNYA 12.10.2023, 20:48
ABD Savunma Bakanı: İsrail devletine desteğimiz çok sağlam

ABD’li Bakan Austin, Brüksel'deki karargahta NATO Savunma Bakanları ile düzenlenen toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmalara değinen Austin, "İsrail devletine desteğimiz çok sağlam" ifadelerini kullandı.

‘‘İsrail ve Ukrayna’yı aynı anda destekleyebiliriz’’

ABD'nin İsrail'e "demir kubbe" hava savunma sistemi dahil olmak üzere malzeme ihtiyacı olan her şeyi sağlamak için acil bir şekilde çalıştığını vurgulayan Austin, ülkesinin hem İsrail'i hem Ukrayna'yı aynı anda destekleyebileceğini söyledi.

‘‘İsrail’e yardım etmek için şart koşmadık’’

Austin, ABD’nin İsrail'e sağlayacağı yardımlar konusunda herhangi bir şart koşup koşmadığı ile ilgili soruya ise şu şekilde yanıt verdi:

"Bu ekipmanı İsrail’e sağlamak için onlara herhangi bir şart koşmadık. Bu profesyonel bir ordudur. Doğru şeyleri yapacaklarını bekliyor ve umuyoruz. Operasyonlarını nasıl tanımlayacaklarını tabii onlara bırakacağız. Tekrar ediyorum; farklı şeyler yapacaklarını düşünmek için asla hiçbir nedenimiz yok."

Bir gazetecinin, "NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in, İsrail'in kendini savunma hakkının olduğuna ancak vereceği karşılığın orantılı bir şekilde olmasını beklediğine ilişkin sözlerine katılıp katılmadığı" sorusu ile "orantılılığı" tanımının ne olduğunu sorması üzerine Austin, şu ifadeleri kullandı:

"Genel Sekreter ile İsrail devletinin kendi halkını koruma hakkının olduğu konusunda bende hemfikirim. Bunu yapmaya odaklı olacaklarını zaten bekliyorum. Size orantılılığın tanımını ise yapmayacağım.”

‘‘İsrail sınırında Hizbullah yığınağı gözlemlenmedi’’

Açıklamalarına devam eden ABD Savunma Bakanı Austin, Hizbullah'ın İsrail sınırında yığınak yaptığını gözlemleyip gözlemlemedikleri ile ilgili soru üzerine, "Bu konu İsrail'in odaklandığı bir konudur. Biz de çatışmayı genişletecek eylemlere yönelik karşı duyarlıyız. Fakat şu ana kadar sınırlarda bahsettiğiniz gibi bir şey görmedik" şeklinde konuştu.

"İran'ın dahli olduğuna ilişkin bir bulguya rastlamadık"

Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi günü İsrail'e yönelik başlattığı saldırıda İran devletinin rolü olup olmadığı sorusu yöneltilen Bakan Austin, "Bu saldırının planlanmasında veya düzenlenmesinde İran devletinin dahli olduğuna ilişkin henüz söz konusu bir bulguya rastlamadık" şeklinde yanıt verdi.

‘‘Bilseydik İsrail’i uyarırdık’’

ABD'nin Hamas'ın saldırısını önceden haber alıp almadığı ile ilgili soru sorulması üzerine Auistin, "Önceden bilseydik eğer İsrail'i uyarırdık. Bildiğim kadarı ile önceden böyle bir şey görmedik" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)