Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD'ye tepki: Senin orada ne işin var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuşma yaptı. İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirme yapan Erdoğan, ABD'nin İsrail'e uçak gemisi göndermesine tepki gösterdi. Erdoğan, "ABD neresi, Akdeniz neresi? Senin orada ne işin var? ABD gibi bir ülkeye barış tesis etmek mi yakışır, yoksa yangına körükle gitmek mi yakışır?" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 12.10.2023, 19:52 12.10.2023, 20:28
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD'ye tepki: Senin orada ne işin var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'na katıldı. Burada konuşma yapan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

Cumhuriyet tarihinin kritik öneme sahip seçimlerinden 14-28 Mayıs seçimleri siyaset tarihimiz açısından adeta dönüm noktası oldu. Önümüzdeki beş yılı aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı'ndaki ustalık dönemi olarak da görüyoruz. Biz ne yapıyorsak, Türkiye Yüzyılı'nın hayata geçebilmesi için yapıyoruz.

Gençlerin sırtından geçinenlerin ne millet gibi ne de ülke gibi meseleleri gündemine almadığı açıktır.

TÜBİTAK destek programı ile 26 bin 632 üniversite öğrencisine toplam 730 milyon TL destek sağladık.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da düzenlenen Teknofest'i toplam 4,6 milyon vatandaşımız ziyaret etti. Uluslararası Uzay Kongresi'nin 77'ncisine 2026’da Antalya'da ev sahipliği yapacağız. Söz konusu kongrenin sizlere yeni ufuklar açacağına inancındayım. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ise İtalya ile birlikte düzenleyeceğiz.

‘‘Birçok kardeş coğrafyada çatışma hakim’’

Bölgemiz sancılı ve sıkıntılı günler geçiriyor. Neredeyse 600 gündür Rusya ve Ukrayna arasında çatışmalar devam ediyor Bölücü terör örgütünün düzenlediği saldırılarda ise rejimin aralıksız bombardımanıyla Suriye'deki mazlumlar hayatta kalmak için mücadele veriyor. Yemen'den Libya'ya kadar birçok kardeş coğrafyada gerilim ve çatışma hakim. Türkiye olarak bu topraklardaki hadiselerden biz de doğrudan etkileniyoruz. Nerede bir zulüm varsa ona engel olmaya çalışıyoruz. Asırlardır hakkaniyet ve adaletten sapmamış bir devlet olarak İsrail ve Filistin arasındaki gerilimde de tavrımız ayını yöndedir.

ABD’ye tepki: Senin orada ne işin var?

Üç gündür devamlı görüşmeler gerçekleştiriyorum. Gazze'de şu an su yok, gıda yok, ekmek yok, elektrik yok, yakıt yok. Bunlar İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ters durumlar. Nerede Batı? ABD, İsrail’e uçak gemisi gönderiyor. İkinci uçak gemisinin de geleceği açıklandı. ABD neresi, Akdeniz neresi? Senin orada ne işin var? ABD gibi bir ülkeye barış tesis etmek mi yakışır, yoksa yangına körükle gitmek mi yakışır?

‘‘Bu ateşin bölgemize sıçrama riski var!’’

Suriye'de Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürecek kadar ferasetini kaybetmiş bir anlayış var. Biz senin ile NATO'da beraber değil miyiz?  Bilmedim, farkında değilim, görmedim gibi şeyleri nasıl söylersin? Biz bütün tarafları itidal ile hareket etmeye çağırdık. 13 liderle de bugüne kadar görüştüm. Neler yapabiliriz, biz bunun üzerinde duruyoruz. Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı bombaladılar. Buradan insani yardım sağlayalım dedik. Bu insanlar aç, susuz ve gıdasız. Atılması gereken adımlar için gerekli olan bazı görevler var. Fakat asla bunların böyle bir derdi yok. Lakin bizim var. Çünkü bölgemize sıçrama riski var. Bu ateşi söndürmenin derdindeyiz.

‘‘Hiçbir eylem bu zulmü haklı kılamaz’’

Orantısız şiddetin çok daha fazla yıkıma neden olacağını söylüyoruz. Gazze'de yaşananlar tam olarak da budur. Katliam derecesine kadar varan saldırıların asla hiçbir izahı olamaz. Hiçbir eylem böyle bir zulmü haklı kılamaz.

Yorumlar (0)