AK Parti'den İsrail'e sert tepki: Buraya gelinen noktaya bir anda gelinmemiştir

Partisinin MYK gündemine ilişkin açıklamalar yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Buraya gelinen noktaya bir anda gelinmemiştir. Bombalamalar bir an önce durmalı” dedi.

SİYASET 12.10.2023, 17:27 Şeyda Gül
AK Parti'den İsrail'e sert tepki: Buraya gelinen noktaya bir anda gelinmemiştir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşgalci İsrail’in saldırılarına ilişkin görüntülerin herkes için üzüntü verici olduğunu belirten Çelik, “Buraya gelinen noktaya bir anda gelinmemiştir. Bombalamalar bir an önce durmalı” dedi.

Topyekûn cezalandırma hukuka aykırı

Gazze'nin topyekün cezalandırılması hukuka aykırı olduğunu kaydeden Çelik, bütün bu tabloyu oluşturan şeyin 1967 sınırlarına dayanan iki devletli çözümün olmaması olduğunu söyledi. Gelinen noktanın çok daha vahim olayların ortaya çıkabileceğini gösterdiğini dile getiren Çelik, Gazze’nin tam anlamıyla kuşatılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Gazze’ye su ve elektriğin kesilmesi insanlığın vicdanına aykırı olduğunu anlatan Çelik, bunun meşru görülmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Refah Sınır Kapısı'nın bombalanmasının oradaki insanları mezara gömme gibi bir anlayışı getirdiğine dikkat çeken Çelik, “İsrailli çocukların rahat uyuması için Filistinli çocukların ölmesi gerekmiyor” ifadelerini kullandı.

ABD’ye uçak gemisi tepkisi

“Elinde uçak gemisi olan devlet kendisine yakın gördüğü devlet çatışmaya girdiğinde gemi gönderince uluslararası hukuku nasıl koruyacağız” diyen Çelik, Akdeniz'de zaten Suriye meselesi başladığından beri her tarafın savaş gemisi ile dolu olduğunu söyledi. Şimdi bir de oraya uçak gemisi göndermenin verdiği mesajın sivillerin hayatını korumaya dönük bir mesaj olmadığının altını çizen Çelik, yapılması gereken masumların hayatını koruyacak şekilde barışın altını çizmenin gerektiğini belirtti. Oraya başka devletlerin göndereceği her savaş gemisinin şiddet sürsün diyenlere vesile olacağını anlatan Çelik, “Bunun İsrail'e de faydası yok. Bütün taraflarda sivillerin hedef alınmasına karşıyız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin terörle mücadelesi

Bizim yaşadığımız terör saldırısından sonra teröre yönelik operasyonların devam ettiğinin altını çizen Çelik, “Terör eylemi gerçekleştiren, buna teşebbüs edenlerin hak ettikleri cevabı alacağını göstermektedir. Türkiye'nin terörle mücadele operasyonları dünyanın en yüksek meşruiyete sahip operasyonlarıdır” dedi.

Karabağ’da son durum

Karabağ'da Ermeni kuvvetlerinin, Ermeni çetelerinin uzaklaştırılması ile bir süreç yaşandığını dile getiren Çelik, oradaki insanlara seçenek sunulduğunu vurguladı. Kalmaları ya da ayrılmaları şeklinde olduğunu ifade eden Çelik, Ermeni silahlı unsurlarının orayı terk etmiş olduğunu belirtti. “Çok iyi bildiğimiz bir soykırım propagandası yapıldı” ifadelerini kullanan Çelik, BM heyetlerinin oraya gittiğini söyledi. Yayınladıkları raporda Ermeni sivillere baskı ya da soykırım olarak değerlendirecek saldırılara rastlamadıklarını kaydettiklerini dile getiren Çelik, “Fransa gibi devletlerin olayı kaşıyan tavırları hiçbir şekilde karşılık bulmuyor. BM değerlendirmesi bunun bir gerçekliği olmadığı göstermiştir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)