Ahmet Davutoğlu’ndan yeni anayasa açıklaması

Yeni anayasa konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Mesele yoksulluğu örtmek, emeklilerin feryadını örtmek ve Türkiye'yi meşgul etmekse bu oyuna gelmeyiz” dedi.

SİYASET 08.05.2024, 14:36 09.05.2024, 10:30 Şeyda Gül
Ahmet Davutoğlu’ndan yeni anayasa açıklaması

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Grup Toplantısı'nda hitap etti.  Konuşmasında yerel seçimlerin ardından 1 Nisan sabahında herkesin kendi muhasebesini yaptığını belirten Davutoğlu, en büyük mesajın iktidara olduğu için en büyük muhasebeyi de iktidarın yapmasının beklendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasında "siyasi yumuşama dönemi başladı" dediğini anımsatan Davutoğlu, siyasi yumuşamadan ne kastediliyor bunu konuşmak gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, “Gerçekten iktidarın yaklaşık 8 yıldır acımasızca sürdürdüğü kutuplaştırma, düşmanlaştırma hatta kafirleştirme söylemleri terk mi ediliyor?” ifadelerini kullandı.

Mesele Türkiye'yi meşgul etmekse bu oyuna gelmeyiz

Gerçek bir siyasi yumuşama isteniyorsa, sivil ve kapsamlı bir anayasanın tartışmaya açılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, Anayasa'nın ilk dört maddesinin değişmez, beşinci değişmeyen madde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir' dememeleri gerektiğini söyledi. Çünkü onun bir maddeden ibaret olmadığını savunan Davutoğlu, onlarca maddenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili olduğunu belirtti. “en onu dediğin anda anayasa tartışmasının esası, özü kalmıyor. Makyaj yapmayalım anayasaya. Bir kez de gerçekten kamuoyu algısına dayalı bir iş değil de, makyaj değil de özle çalışalım” diyen Davutoğlu, açık yüreklilikle anayasanın her şeyini tartışabileceklerini dile getirdi. Gündemi değiştirmek için ve gündemi oyalamak için bir anayasa değişikliği getirirlerse önce 'elinizdeki anayasaya uyuyor musunuz? Anayasa Mahkemesi ve Anayasa'nın verdiği yetkiye uyuyor musunuz?' diye soracaklarını kaydeden Davutoğlu, “Mesele yoksulluğu örtmek, emeklilerin feryadını örtmek ve Türkiye'yi meşgul etmekse bu oyuna gelmeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Örnek mi? Sinan Ateş

Dünyanın her yerindeki yüksek mahkemelerin sahip olduğu itibarın Anayasa Mahkemesine de kazandırılması gerektiğini belirten Davutoğlu, gerçekten yumuşama isteniyorsa Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının da uygulanmasını gerektiğini ifade etti. Adalete saygı ve yargıya güvenin kazandırılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, mazlumlarla, maktullerle yumuşamaları gerektiğini katillerle olmadığını söyledi. “Örnek mi? Sinan Ateş” diyen Davutoğlu , Sinan Ateş'in eşiyle de konuştuğunu ve desteklerini dile getirdiğini aktardı. Davutoğlu, Sinan Ateş iddianamesinde eşinin ifadelerine yer verilmemesine tepki gösterdi.

Öğretmen atamalarında kontenjan yetersiz

20 bin öğretmen ataması yapılacağının açıklandığını anımsatan Davutoğlu, 68 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğu söylenmesine rağmen böyle bir kontenjan açıklanmasının yetersiz olduğunu savundu. Söz verildiği halde mülakatların kaldırılmadığına dair eleştiride bulunan Davutoğlu, her şeye rağmen "Siyasette yumuşama dönemi başladı" ifadesini ciddiye aldığını belirtti. Davutoğlu, “Ümit ederiz ki onlar da ciddiye alırlar ve gerçek bir siyasette yumuşama dönemi, Türkiye'de her şeyin rahat tartışıldığı bir dönemin de habercisi olur” ifadelerini kullandı.

Hamas biziz, biz Hamasız ve her zaman Hamas'ın yanında olmaya devam edeceğiz

7 Ekim'den bu yana Filistin'deki masumlarla beraber insanlığın da bombalar altında kaldığını belirten Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise Hamas’ın sadece 7 Ekim'de başlayan bir direniş hareketi olmadığını söyledi. “75 yıldır o topraklardaki haklı mücadelenin bugünkü bayraktarlarından bir tanesidir. Hamas biziz, biz Hamasız ve her zaman Hamas'ın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Kaya, Türkiye'nin hem bulunduğu coğrafyada hem de dünyada barışı tesis edebilmesi için güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Maddi ve manevi bir kalkınmaya ihtiyaç var

“Onun için 3 temel şiarımız var; Yaşanabilir bir Türkiye, yeniden büyük Türkiye ve yeni bir dünya... Çünkü biz şuna inanıyoruz. Yeniden büyük bir Türkiye'nin yolu yaşanabilir bir Türkiye'den geçiyor. Gençlerimizin mülakatla haklarının çalındığı bir Türkiye'den güçlü bir Türkiye olmaz” diyen Kaya, 10 bin lira emekli maaşına mahkum edilmiş milyonlarca insanımızın olduğu bir Türkiye'de elbette güçlü bir Türkiye çıkmayacağını dile getirdi. Soluğu Batı ülkelerinde almayı kendi diplomatik başarısı için şart gören bir iktidardan da elbette güçlü bir Türkiye çıkmayacağını anlatan Kaya, dolayısıyla bütün bu hususları göz önüne aldıkları zaman Türkiye'nin çok acil bir şekilde maddi ve manevi bir kalkınmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'nin şahsiyetli bir dış politika izlemesi halinde başta Türkiye olmak üzere Suriye'de, Irak'ta, İran'da, Libya'da, Mısır'da, Amerika'da, İngiltere'de insanların huzura, barışa kavuşacağını ifade ettiklerini kaydeden Kaya, “Onun için güçlü bir Türkiye'nin yolu, milli birlik ve beraberlikten geçer” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)