Orta Doğu'daki kriz Avrupa'yı da vurdu

Avrupa'da doğal gaz fiyatları Filistin-İsrail çatışmasının başladığından bu yana arz güvenliğine dönük endişeler sebebiyle yüzde 39 oranında arttı.

EKONOMİ 12.10.2023, 21:33
Orta Doğu'daki kriz Avrupa'yı da vurdu

Avrupa'da derinliği en çok olan Hollanda merkezli sanal gaz ticaret noktası TTF'de, kasım vadeli sözleşmelerde doğal gazın fiyatı 6 Ekim 2023'te megavatsaati 38,20 avrodan kapanmıştı.

Filistin-İsrail çatışmasının 7 Ekim 2023 itibarıyla başlamasıyla birlikte yükseliş trendine giren fiyatlar, İsrail'in isteği üzerine ABD'li enerji firması Chevron'un Doğu Akdeniz'deki Tamar Doğal Gaz Sahası'nda üretimi durdurmasının arz güvenliğine dönük endişeleri körüklemesiyle birlikte tırmanışa geçti.

Bugün (12 Ekim) kasım vadeli sözleşmelerde doğal gazın megavatsaati 53,10 avrodan kapandı. Böylelikle, Filistin-İsrail çatışmasının başladığından bu yana fiyatlar yüzde 39 oranında arttı.

Estonya ve Finlandiya arasında doğal gaz akışını temin eden Balticconnector Boru Hattı'nda saptanan olağan dışı basınç düşüşü nedeniyle vanaların kapatılması ve bahse konu boru hattının onarımının beş ay devam edeceğinin açıklanması da fiyatlarda yukarı yönlü bir baskıya sebep oldu.



Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' ismiyle geniş kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail istikametine çok sayıda roket fırlatılırken, Filistinli silahlı gruplar İsrail-Gazze hududundaki Beyt Hanun-Erez Hudut Kapısı'na baskın gerçekleştirerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar bir süre sonra buradan İsrail içindeki yerleşim noktalarına giriş yapmış, İsrail ordusu ise çok sayıda savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı başlatmıştı.

Yorumlar (0)