ABD ordusu ve istihbarat Kabil saldırısından birbirilerini sorumlu tuttu 

Afganistan’ın başkenti Kabil’de aynı aileden 7 çocuk ve 3 yetişkinin hayatını kaybettiği saldırıda ABD ordusu ve istihbaratı, birbirini sorumlu tuttu. 

DÜNYA 19.09.2021, 10:12
ABD ordusu ve istihbarat Kabil saldırısından birbirilerini sorumlu tuttu 

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie, 17 Eylül 2021 Cuma günü kameraların karşısında, “29 Ağustos’ta Kabil’de düzenlediğimiz saldırıda bir yardım kuruluşu çalışanının aracını hedef aldık. Bu saldırıda 7 çocuk ve 3 yetişkin hayatını kaybetti.” itirafında bulunmuştu. McKenzie’nin bu itirafı ve üstü kapalı şekilde olayı istihbarat kuvvetlerine yıkması, geniş çaplı eleştirilere sebep olurken CENTCOM ile istihbaratın arası da açılmıştı. 



CIA: “Orduyu, siviller konusunda uyardık” 

Bir haber kanalına konuştuğu bildirilen CIA’ya yakın kaynaklar ise beyaz renkli Toyota markalı bir araca Hellfire füzesi fırlatılmadan hemen öncesinde ABD ordusunu siviller konusunda uyardıklarını ifade etti. 



“Acil kodu ile sivillerin olduğunu söyledik” 

CIA’nın, araç içerisinde ve alanda sivillerin bulunduğunu söylediği ve hatta bunu “acil” koduyla bildirdiğini belirten CIA’ya yakın kaynak, ordunun istihbarata dönüş yapıp yapmadığını bilmediklerini de kaydetti. 



McKenzie, sivil kayıplardan istihbaratı sorumlu tutuyor 

İstihbarat kaynaklarına yakın birinin bir haber kanalına sızdırdığı bilgilere dikkat çeken McKenzie ise cuma günü yaptığı açıklamanın arkasında durduğunu ve saldırıdan 48 saat öncesinde hassas bir istihbarat aldıklarını; bahsi geçen evde DEAŞ faaliyeti planlayıcılarının bulunduğunu belirtti. “Aynı alana çıkan patlayıcılarla ve havaalanına roketlerle saldırı düzenlenebileceğini bildirdik.” ifadelerini kullanan McKenzie, “Özellikle de saldırıdan 36 saat önce 60 farklı yerden saldırı istihbaratı aldık. Bu istihbarat bilgilerinde ise en fazla tekrar eden, DEAŞ-H terör örgütüne ait beyaz renkli bir Toyota Corolla aracın kullanılacağı oldu.” 



Ordu ile CIA orta noktada buluşamıyor 

McKenzie’nin bu açıklamalarının ardından CIA kaynakları, orduyu uyardıkları yönündeki bilginin daha önce sızdırıldığını yineledi. Ordu ile istihbarat arasında süren gerilim her geçen gün tırmanırken taraflar orta noktada buluşmakta direniyor. 

Yorumlar (0)