Renk değiştiren uçan sürüngen: Pterozor!

115 milyon yıllık bir fosili inceleyen araştırmacılar ilginç bir keşif yaptı. Araştırmaya göre bir tür uçan sürüngen olan pterozorlar, tüy rengini değiştirebiliyordu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.04.2022, 01:29 Hakan Öksüz
Renk değiştiren uçan sürüngen: Pterozor!

Cork College Üniversitesi araştırmacıları, Brezilya'da bulunan bir dinozor türü olan pterozorlar hakkında çarpıcı bir keşif yaptı. Uçan sürüngenler olan pterozorlar hakkındaki araştırma, ünlü bilim insanları tarafından yapıldı. 

Araştırma Dr. Aude Cincotta, Profesör Maria McNamara ile Dr. Pascal Godefroit tarafından gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, bir pterozor türü olan Tupandactylus Imperator’a ait olan bir baş ibiği fosilinin geçmişine ışık tuttu. Fosilin 115 milyon yıllık olduğu kaydedildi. Ekibin yaptığı araştırmada, tüyler üzerinde melanin pigmenti granülleri tespit edildi.

"Tüy renklerini kontrol edebiliyorlardı"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Maria McNamara, "Tüy renginin, melanin pigmenti granülleri (melanozom) ile ilişki içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu da şu anlama geliyor. Bu canlılar, tüy renklerini kontrol edebiliyor ve değiştirebiliyorlardı. Bu sağlayan genetik bir mekanizma mevcut olmalı. Bulgularımız bunu gösteriyor." dedi.

Bu araştırma, milyonlarca yıl önce yaşayan canlıların tüylerinde bile renklerin önemli olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, tüy renklerini değiştirmenin amacının "serinlemek ve eşlere kur yapmak" olabileceğini belirtiyor.

Yorumlar (0)