70 milyon yıl bozulmadan durmuş! Tarihi aydınlatacak 'Dinozor fosili' bulundu

Çin’in Ganzhou kentinde, 66 milyon sene öncesine ait olduğu belirlenen korunmuş bir dinozor embriyosu keşfedildi.  

KÜLTÜR-SANAT 22.12.2021, 17:50
70 milyon yıl bozulmadan durmuş! Tarihi aydınlatacak 'Dinozor fosili' bulundu

Çin’in Jiangxi eyaletinin Ganzhou kentinde, Oviraptorosaur dinozor türüne ait olduğu öğrenilen bir embriyo bulundu. 

‘Bebek Yingliang’ ismi verildi

Bilim insanları tarafından “Bebek Yingliang” ismi verilen embriyo fosili, dinozorlarda daha önce görülmeyen fakat modern kuşlar gibi ayakları iki yanda, başını vücudunun altında ve sırtı kıvrılmış bir şekilde buldu. Birmingham Üniversitesi’nde görevli Araştırmacı Fion Waisum Ma, tarihte fosil dinozorun şu ana kadarki en iyi dinozor embriyolarından olduğunu söyleyerek, "Doğum öncesi bu küçük dinozor, yumurtasında kıvrılmış yavru bir kuşa benziyor. Bu, bugünkü  kuşların pek çok özelliğinin dinozor atalarında ilk olarak evrimleştiğinin bir diğer kanıtı" sözlerini kullandı. 

“Yaşasaydı 2-3 metreye ulaşırdı”

Bebek fosilin 72-66 milyon yaşında olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden araştırmacılar, yumurtanın, muhtemelen çamur kayması vesilesiyle gömüldüğünü ve böylecek uzun bir süre leş yiyicilerden korunduğunu tahmin ediyorlar. Araştırmacılar, fosil yaşasaydı 2-3 metre boyuna yaklaşabileceğini aktardı. 

"Yumurta hırsızı kertenkeleleri" manası taşıyan Oviraptorosaurlar dizonor türü, Geç Kretase döneminde yaşayan tüylü dinozorlardan biriydi. 27 santimetreye yakun uzunluğa sahip olan fosil bebek, 17 santimetre büyüklüğe sahip yumurtanın içinde Çin’in Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Yorumlar (0)