Dünyanın en tehlikeli kuşu: Dinozordan vahşi, tavuktan eski 

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre insanlar tarafından yetiştirilen en tehlikeli ilk kuş türünün tepeli deve kuşu olduğu belirlendi. 18 bin sene önce evcilleştirilmeye başlanan bu kuş, 5 metreye ulaşan boyu ve 60 kilograma ulaşan ağırlığı ile tek darbede insanın iç organlarını boşaltabilecek kadar güçlü. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.09.2021, 11:19
Dünyanın en tehlikeli kuşu: Dinozordan vahşi, tavuktan eski 

Yeni Gine’de yapılan bir araştırmada insanların 18 bin sene önce kuşları evcilleştirmeye başladığı ortaya çıktı. O dönemde yaşayan insanların ise evcilleştirmek için tepeli deve kuşunu tercih ettiği belirlendi. Avcı-toplayıcı halk tarafından kullanılan ilk kaya sığınağında yapılan binden fazla fosilleşmiş yumurta kabuğu üzerinde yapılan araştırmada çalışan Penn State Üniversitesi antropoloji bölümü öğretim üyeleri, “Gördüğümüz bu davranış, tavukların evcilleştirilmesinden binlerce sene öncesine denk geliyor. İncelediğimiz yumurtalara göre bu hayvan, küçük bir kümes hayvanı değil. Aksine devasa boyutta fakat uçamayan bir kuş türü.” 



Yumurtadan çıktığı anda gördüğü ilk şeye bağlanıyor 

Bilim insanları, 5 metre uzunluğu ve 60 kilogram ağırlığa ulaşabilen tepeli deve kuşunun oldukça agresif olduğunu, yumurtadan çıktıktan sonra ise ilk gördüğü şeye ya da kişiye bağlandığını belirtiyor.  



Tepeli deva kuşları günümüzde Yeni Gine’nin en büyük omurgalı hayvanı olarak kabul ediliyor. Kemikleri ve tüyleri kesilerek süs ve tören kıyafeti yapımında kullanılan bu hayvanların eti de yenilebiliyor.  



Dünyada üç türü bulunuyor 

Dünyada yalnızca üç türü bulunan tepeli deve kuşu, Yeni Gine ve Avustralya’da çok fazla bulunuyor. Araştırma sonuçlarına göre ilk insanların evcilleştirdiği tepeli deve kuşları büyük ihtimalle 20 kg ağırlığında, en küçük türdeki kuşlardı. 



Tavuklardan binlerce sene önce evcilleştirildi 

Diğer taraftan, fosil yumurta kabukları üzerinde yapılan araştırmaya göre bu kuşların tarihi 18 bin ile 6 bin sene arasında değişiyor. Uzmanlar, deve kuşlarının, tavuklardan ortalama 9 bin sene önce evcilleştirilip yetiştirildiğini aktarıyor. 







 

Yorumlar (0)