NASA'nın numune topladığı Bennu göktaşının içi boş çıktı

OSIRIS-REx aracı numune toplaması için Bennu göktaşına gönderilmişti. Göktaşının içinin boş olduğu ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.11.2020, 12:18
NASA'nın numune topladığı Bennu göktaşının içi boş çıktı

NASA'nın Bennu adındaki bir göktaşına göndermiş olduğu OSIRIS-REx adındaki uzay aracı 8 Eylül 2016 tarihinde uzaya çıkartılmış ve 2018 senesinde göktaşının yanına ulaşıp cismi gözlemlemeye başlamıştı.

NASA ekiplerince 21 Ekim 2020 tarihinde OSIRIS-REx isimli uzay aracını 4 saat süren çalışma sonrasında Bennu göktaşındaki belirlenen bölgeye başarılı bir şekilde indirilmiş ve numuneler toplanması yönünde yapılan işlemler başarılı olmuştu.

NASA tarafından yapılan açıklamada, toplanmış olan kayaların aracın depolama haznesi üzerinde zarara neden olduğu fakat toplanmış olan örneklerin numunelerin teslim edildiği SRC'nin içerisine başarıyla alındığı bilgisine yer verilmişti.

Göktaşının içinin boş olduğu tespit edildi

Bilim insanlarınca, aracın Bennu göktaşının davranışları ve diğer incelemelerinden yola çıkılarak göktaşının içinin aslında boş bir yapıda olduğu sonucuna varıldı.
OSIRIS-REx isimli araç, göktaşının yüzeyine indiği zaman toz ve taş örneklerini havalandırmak amacıyla nitrojen püskürttü ve ardından uçuşan toz parçalarını da çekip örnekler topladı. Fakat yumuşak yüzeye hazır olmayan araç, planlanmış olandan daha çok örnek topladı ve de bu araca zarar verdi.

Ardından ise aracın indiği yüzeyin çökmeye başlamasının ardından OSIRIS-Rex hızlıca oradan ayrılmak durumunda kaldı.

Hava Uzay Mühendislik Bilimi Bölümü profesörü Daniel Scheers, "Göktaşının merkezindeki birkaç futbol sahası sığdırılabilecek devasa bir boşluk var. Bundan dolayı göktaşı kısa bir zaman içinde kendi sonunu getirebilir." şeklinde konuştu

Yorumlar (0)