Gezeravcı müjdeyi verdi: “Ay’a ulaşmayı planlıyoruz”

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, "Önümüzdeki birkaç ay içinde, tamamen kendi imkanlarımızla ürettiğimiz bir roket ve itki sistemiyle Ay’a ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.05.2024, 23:58 Buse Önder
Gezeravcı müjdeyi verdi: “Ay’a ulaşmayı planlıyoruz”

Astronot Alper Gezeravcı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Spor Fest 2024' etkinliğinde öğrencilerle buluştu. Gezeravcı'ya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek eşlik etti.

Programda konuşan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanında ütopik hedefler yerine gerçekleştirilebilir hedeflerle ilerlediğini vurguladı.

Türkiye'nin uzay hedefleri ve başarıları

Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında devletin güçlü iradesiyle gerçekleştirilen uzay çalışmaları hakkında bilgi verdi. "Türkiye Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, devletimizin güçlü iradesiyle gerçekleştirilmiş bir ilham hikayesini Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, hikayenin asıl sahibi olan sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

2018 Aralık ayında kurulan Türkiye Uzay Ajansı'nın, uzay alanında faaliyet gösteren çeşitli kuruluşların çalışmalarını belirli bir organizasyon çatısı altında yürüttüğünü belirtti.

‘Büyük bir hedefi gerçekleştirdik’

Gezeravcı, "Kuruluş yılı itibarıyla bu alanda faaliyet gösteren ülkeler arasında en genç ve tecrübesiz uzay ajansına sahiptik," diyerek "Ancak geçmiş tecrübelerimizle, kısıtlı olduğumuz bu alanda sadece iki yıllık çalışmanın ardından, 2021 Şubat ayında uzay alanındaki hedeflerimiz Cumhurbaşkanımız tarafından halkımızla paylaşıldı” ifadelerini kullandı.

“Sadece bir yıllık hazırlık sürecinin ardından, 'Türk Astronot ve Bilim Misyonu' gibi büyük bir hedefi gerçekleştirdik” diyen Gezeravcı, “Ütopik noktalardan ziyade, yapılabilir hedefler koyduk ve bu hedefleri gerçekleştirecek şekilde planlamaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.  

Uzay Limanı projesi

Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanındaki somut hedeflerinden biri olan 'Uzay Limanı' projesinin devam ettiğini belirtti. "Halihazırda anlaşmalar yapıldı ve hazırlık süreçleri sürüyor. Artık uzaya erişen roketlerimiz ve hava araçlarımız var. Kendi ürettiğimiz ürünleri, uzayın resmi limiti olan 100 kilometrenin ötesine taşıma kabiliyetine sahibiz" dedi.

Ayrıca, uzay faaliyetlerinin yalnızca Türkiye'nin değil, bu alanda faaliyet gösterecek diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandığını ve 'Uzay Limanı' projesinin bu doğrultuda ilerlediğini açıkladı.

Ay misyonu ve TÜRKSAT 6A uydusu

Gezeravcı, Türkiye'nin Ay'a erişme planlarını da paylaştı. "Sadece birkaç ay içinde, tamamen kendi imkanlarımızla ürettiğimiz bir roket ve itki sistemiyle Ay’a erişmeyi planlıyoruz. Bu süreç, kulağa ütopik gelebilir fakat hazırlıkların büyük kısmı tamamlanmış durumda" dedi.

Türkiye'nin uydu alanındaki tecrübelerinden de bahseden Gezeravcı, "Geçtiğimiz 15-20 yıl içinde farklı uydu fırlatmalarıyla önemli tecrübeler kazandık. 8 Temmuz haftasında TÜRKSAT 6A uydumuz uzaya fırlatılacak. Bu fırlatma, Türkiye'yi kendi uydusunu kendi imkanlarıyla üretebilen dünyadaki 11. ülke konumuna yükseltecek" ifadelerini kullandı.

‘Türkiye kabuğuna sığmayan bir ülke’

Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanında kabuğuna sığmayan bir ülke konumuna doğru ilerlediğini vurguladı. "Biz bu alanda kabuğuna sığmayan bir ülke konumuna doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Uzay faaliyetlerimizi, sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamakla sınırlı tutmuyor, aynı zamanda bu alanda faaliyet gösterecek diğer ülkelerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduruyoruz" dedi.

Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanındaki başarılarının hak ettiği özgüveni pekiştirme noktasında önemli olduğunu belirterek, "TÜRKSAT 6A’nın fırlatılmasıyla, bu alanda kendi uydusunu kendi imkanlarıyla üretebilen dünyadaki 11. ülke konumuna erişeceğiz" dedi.

Yorumlar (0)