Çin'in uzay planı: 32 ışık yılı uzakta aranacak!

Çin Ulusal Uzay Yönetimi, Dünya benzeri yaşanabilir gezegenler aramak için 32 ışık yılı uzaklıktaki yıldız sistemlerini inceleyecek. İşte Çin'in uzay planının detayları...

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.06.2022, 10:27 Hakan Öksüz
Çin'in uzay planı: 32 ışık yılı uzakta aranacak!

Uzay çalışmaları konusunda ABD ile Rusya'nın gerisinde kalmak istemeyen Çin, son yıllarda büyük bir atılım yapmıştı.

Önceki yıl Zhurong adlı uzay aracını Mars'a indiren Çin, ABD'den sonra bu gezegende çalışma yürüten ikinci güç olmuştu. Çin Ulusal Uzay Yönetimi (CNSA), uzay araştırmalarının hızlanarak devam edeceğini bildirmişti.

İlk defa 32 ışık yılı uzağa bakılacak!

Dünya'da yaşanabilecek öngörülemeyen bir felakete karşı, insanların taşınabileceği gezegen arayışına çıkan Çin, gözünü uzayın derinliklerine çevirdi.

İnsan yaşamına uygun olabilecek yeni bir yuva bulmak isteyen Çin, bunun için uzay tabanlı bir teleskop kullanacak. Plana göre ilk defa 32 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegenler araştırılacak.

Teleskobun Dünya'ya uzaklığı ne kadar olacak?

CNSA tarafından yürütülen projenin isminin, Yakın Çevrede Yaşanabilir Ötegezegen Araştırması (CHES) olduğu kaydedildi. Proje kapsamında uzay boşluğuna gelişmiş bir teleskop yerleştirilecek. Teleskop, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 4 katı kadar uzak bir bölgeye konulandırılacak. 

100 yıldız sistemi incelenecek

NASA'nın James Webb uzay teleskopu ile aynı uzaklıktaki bir bölgeye yerleştirilecek olan teleskop, 32 ışık yılı uzakta yer alan 100 yıldız sistemini inceleyecek. Bu yıldızların yörüngesinde bulunan gezegenler izlenecek.

Çin Ulusal Uzay Yönetimi, bu projeyle birlikte Dünya'ya benzeyen gezegenler bulmayı amaçlıyor.

Yorumlar (0)