Araştırma: DNA meteorlarla mı geldi?

RNA ve DNA'nın oluşumunda bulunan kimyasal yapı taşlarından primidin nükleobazların karbon yönünden zengin meteorlar tarafından gezegenimize taşınmış olabileceği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.04.2022, 18:20
Araştırma: DNA meteorlarla mı geldi?

Yapılan bir araştırma doğrultusunda, RNA veyahut DNA oluşturmak için ihtiyaç duyulan pirimidin nükleobazlar, karbon yönünden zengin meteorlar tarafından gezegenimize getirilmiş olabilir.

RNA ve DNA oluşumunda timin, pürin, urasil ve sitozin ihtiva eden pirimidin nükleobazların gerekli olduğu, meteorlarda da şu ana dek sadece urasilin ve pürin nükleobazları varlığı biliniyor.

Asteroitlere tutunmuş olabilir

Japonya’da bulunan Hokkaido Üniversitesi'nden Yasuhiro Oba ve diğer bilim insanları, teknolojinin son ürünü analitik teknikleri kullanmak suretiyle ve nükleobazların optimize edilmesinin sağlanmasıyla Tagish Lake, Murray ve Murchison adlı karbon yönünden zengin üç meteoru detaylı bir şekilde analiz etti.

Böylelikle meteorlarda daha evvel tespit edilen urasil, adenin ve guanin gibi bileşiklere ilave olarak timin ve sitozin gibi bazı pirimidin nükleobazlar ilk defa tanımlandı.

Bahse konu bileşiklerin yıldızlar arası uzay bölgesindeki fotokimyasal reaksiyonlarca üretilerek ardından Güneş Sistemi'nin meydana gelmesinde asteroitlere tutunmuş olabileceği, araştırmanın kesin bulgusu olarak ön plana çıktı.

Söz konusu araştırmada, pirimidin nükleobazların meteorlar tarafından gezegenimize taşınmalarının ise bir süre sonra erken yaşam için genetik fonksiyonların ortaya çıkmasında rol almış olabileceği kaydedildi.

Yorumlar (0)