Bilim insanları, uzaylılara konum atacak!

Stephen Hawking'in, "Diğer zeki canlılar, gezegeni işgal edebilir." uyarılarına rağmen kollarını sıvayan bilim insanları, Dünya'nın evrendeki tam konumunu gösteren bir mesajı uzaya gönderecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.04.2022, 19:52 06.04.2022, 01:46 Hakan Öksüz
Bilim insanları, uzaylılara konum atacak!

Bilim dünyasına yaptığı katkılar sayesinde dünyanın en zeki insanlarından biri olarak kabul edilen İngiliz bilim insanı Stephen Hawking, uzay çalışmalarıyla tanınıyordu. Evrenin atom düzeyindeki (kuantum) ve Einstein'in, evrenin büyük cisimlerinin hareketleri (görelilik) ile ilgili teorilerini birleştirmeye çalışan Hawking, bunun için "her şeyin teorisi" tabirini kullanmıştı. 

20'li yaşlarından bu yana ALS hastalığıyla mücadele eden Hawking, sesini ve hareket kabiliyetini tamamen yitirmiş ancak bilim aşından vazgeçmemişti. Evren bilim üzerine çalışmalarına devam eden Hawking, 2018'de 76 yaşında hayatını kaybetmişti. Evrenin derinliklerinin gizemini ortaya çıkarmaya çalışan Hawking, zaman zaman dış uzaydaki olası zeki yaşam formlarına ilişkin görüşlerini aktarmıştı.

Hawking'in uyarısı neydi?

Dünya'nın evrendeki tam yerinin, dış uzaydaki olası zeki canlılara bildirilmemesi gerektiğini kaydeden Hawking, "Bizden ne kadar üstün teknolojiye sahip olabileceklerini bilemeyiz. Niyetlerini de bilemeyiz. Eğer kötücül güdülere sahipseler, bizi kısa sürede yok ederler. Bu nedenle Dünya ile ilgili bilgiler içeren cihazların, uzayın derinliklerine gönderilmesini doğru bulmuyorum. Kristof Kolomb ile karşılaşan Amerikan yerlileri gibi kalabiliriz." demişti.

Mesajda hangi bilgiler yer alacak?

Hawking'in yıllar süren uyarılarına rağmen bilim insanları kolları sıvadı. 1974 yılında uzaya gönderilen Arecibo mesajını güncelleyecek olan bilim insanları, Dünya'nın evrendeki konumunu bu mesaja ekleyecek. Mesajda Dünya haritası ve DNA görseli yer alacak. Daha önce gönderilen mesajda; çeşitli Dünya dillerinden örnekler, Dünya'nın konumu, insan ile bazı hayvanların anatomisi ve matematiksel bazı işlemler yer almıştı.

Projenin yetkili isimlerinden olan Jamilah Hah, Stephen Hawking'in şüpheciliğine katılmıyor. Mesajın, açıkça barışçıl bir amaçta olduğunun gösterildiğini kaydeden Jamilah Hah, "Olası faydaları, risklere göre daha ağır basıyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)