Çin'in uzay planı ortaya çıktı: Dünya 2.0!

Çin Bilim Akademisi, öngörülemez felaketler sonrası taşınmak için yaşama elverişli bir gezegen arama çalışmalarına başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.04.2022, 18:57 Hakan Öksüz
Çin'in uzay planı ortaya çıktı: Dünya 2.0!

Rusya ve ABD arasında yaşanan uzay yarışına sonradan katılan Çin, bu alandaki önemli oyunculardan birine dönüştü. Mars ile Ay'a araç göndererek uzay teknolojisindeki yetkinliğini kanıtlayan Çin, cesur projeleriyle dikkat çekiyor. Nature adlı bilim dergisinde yayımlanan bir rapora göre Çin'in uzay hedefleri bundan çok daha büyük. 

Yeni bir yuva aranacak

Nature'da yayımlanan makaleye göre Çin, Dünya benzeri yaşama elverişli yeni bir yuva bulmak için uzayın derinliklerinde keşfe çıkacak. Söz konusu görevin Çinli bilim insanları tarafından "Earth 2.0" (Dünya 2.0) olarak adlandırıldığı belirtiliyor.

Çinli yetkililer, Dünya'da yaşanacak beklenmedik bir felaket sonrası bulunacak bu gezegene taşınmanın planlarını yapıyor. Çin Bilim Akademisinin Earth 2.0 adlı görev için uzmanlardan oluşan bir ekibi görevlendireceği kaydedildi. Finansmanın sağlanmasının ardından uydunun geliştirilme çalışmalarına başlanacağı ifade edildi.

Jian Ge: "Bizim teleskoplar, Kepler'den 1015 kat güçlü"

Araçta yer alacak gelişmiş teleskoplarla uzayın derinliklerine bakılacak ve inceleme yapılacak. Birlikte çalışacak 7 adet teleskop, uygun şartlara sahip bir "ötegezegen" arayacak. Görevin başında yer alan isimlerden olan gökbilimci Jian Ge, "Kepler uydusunun ulaştığı alanı taramak kolay. Bizim uydumuz, NASA'nın Kepler'inden 1015 kat daha kuvvetli." dedi.

1,2 milyon yıldız incelenecek

Görevde yer alacak 6 teleskop, bir yıldızın önünden geçerken kısmi bir parlaklık azalmasına neden olan cisimleri tespit edecek. Yaklaşık 1,2 milyon yıldız incelemeye alınacak. Yıldızların parlaklığında yaşanan değişimler, ötegezegenlerin varlığını ele verecek.

7'nci teleskop ise kendi yıldızından uzakta bulunan Neptün gibi yalnız gezegenleri inceleyecek.

Yorumlar (0)