NASA, Mars’ta parçalanmış bir uzay aracının enkazını görüntüledi

Geçtiğimiz sene Mars’a ulaşarak ilk uçuşunu gerçekleştiren Ingenuity helikopteri son gerçekleştirdiği uçuşta dünya ile ilginç görüntüler paylaştı. Aracın gezegene inmesinde yardımcı olan paraşüt ve koruyucu kalkanı görüntüleri dünyaya ulaştı. Uzmanlar bu görüntülerin Mars fiziğinin anlaşılması ve gelecekte yapılan araştırmalarda araçların iyileştirilmesi adına oldukça önemli olduğunu ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2022, 10:19
NASA, Mars’ta parçalanmış bir uzay aracının enkazını görüntüledi

Özellikle son 20 yılda gelen teknolojik yeniliklerle beraber uzay çalışmaları da iyice hızlanmaya başlayıp bilim insanlarının uzun zamandır merak ettiği evren hakkındaki sorular yanıtlanmaya çalışılıyor. 2020 senesinde Mars’a doğru olan yolculuğuna başlayan ve bu gezegene 2021 yılında ulaşan Preseverance görevi de bu araştırmanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. NASA’nın Mars Keşif Programı kapsamında gerçekleştirilen bu görev Ingenuity helikopteri ve Perseverance Gezgini adındaki iki aracı içeriyor.

Geçtiğimiz sene ilk uçuşunu gerçekleştirmişti

Mars helikopteri olarak da nitelendirilen Ingenuity drone’u geçtiğimiz sene Mars’ta ilk uçuşunu gerçekleştirerek bir ilke imza atmıştı. Gezegeni uçarak incelemesi için gönderilen bu araç gezegene ulaştığından beri bu görevi başarıyla yerine getiriyor. Araç ayrıca Mars hakkında ilginç keşiflerin yapılmasına da olanak sağlıyor. Ingenuity son olarak oldukça ilginç bir bilgiyi dünya ile paylaştı.

26’ıncı uçuşunu gerçekleştirdi

Gerçekleştirdiği uçuşlarda bir yılını dolduran araç geçtiğimiz günlerde 26’ıncı uçuşunu gerçekleştirdi. Araç 26’ıncı uçuşunda Preseverance aracının Mars’a inmesinde yardımcı olan paraşütü görüntüleyerek bu bölgede incelemelerde bulundu. Araç buradan aldığı görüntüleri dünyaya aktardı. Görüntüleri inceleyen araştırmacılar aracı korumak için tasarlanan bölümün ve paraşütün bir uzay aracı gibi göründüğünü ifade etti. Kalıntılarda görülen paraşüt Preseverance aracının güvenli bir şekilde Mars’a inmesinde yardımcı oldu. Bir kabuk gibi görünen bu paraşüt aracın hasarsız ve güvenli bir şekilde iniş yapmasına olanak tanıdı.

Gezegen yüzeyine 126 kilometre hızla iniş yapmıştı

Yapılan incelemeler sonucunda aracın Mars’a 20 bin kilometre hızla girdiği ve yüksek ısı ve yerçekimine maruz kaldığı anlaşıldı. Bu durum paraşüt ve koruyucu bölümün Preseverance aracı için ne kadar büyük bir önem taşıdığını da gözler önüne serdi. Öte yandan Mars’a en güvenli şekilde iniş yapan Preseverance aracı paraşüt açıldıktan sonra gezegenin yüzeyine 120 kilometrenin üzerinde hızla iniş yapmış oldu. Koryucu bölüm incelendiğinde ise bazı bölümlerinin paraşütteki gibi sağlam kaldığı görülse de özellikle atmosfere giriş ve iniş esnasında bazı bölümlerinin de hasar aldığı görüldü. Öte yandan paraşüt de toprağa karışmış bir şekilde de olsa görüntülerde ayırt edilebiliyor.

Görüntüler gelecekteki araçların iyileştirilmesi için kullanılabilir

Aracı inşa eden NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan (JPL) Teddy Tzanetos da açıklamalarında Ingenuity’nin buradaki gibi öncü uçuşlar gerçekleştirmek üzere tasarlandığını ifade etti. Aracın her kalkış sırasında yeni bir alan incelediğini vurgulayan Tzanetos daha önce başarılamayan şekilde farklı bakış açıları sağladığını ifade etti. Uzmanlar görüntülenen bu paraşüt ve kalıntıların oldukça değerli olduğunu aktarıyor. Uzmanlara göre bu kalıntıları detaylı olarak incelenmesi ile iniş fizik şartları daha iyi kavranıp gelecekte gezegene iniş yapacak olarak araçlar buradan edinilen bilgilere göre tasarlanabilir.

Yorumlar (0)