Böcek türlerinin soyu tükeniyor mu?

Bilim adamları, böcek türlerinin ortadan kayboluşu hakkında uyarmaya devam ediyor. Rakamlar çok kritik seviyelere ulaştı. Önüne geçilmemesi halinde dünya ekosistemi ve insanoğlu büyük zarar görecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2019, 15:20
Böcek türlerinin soyu tükeniyor mu?

Dünyadaki böcek türlerinin beşte ikisi önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde ortadan yok olabilir ve hatta 22. yüzyıla varıldığında böcek diye bir hayvan türüne rastlamayabiliriz.

Bitki ve hayvanlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için böceklere ihtiyaç duyarlar. Çünkü böcekler bitkilerin ihtiyaç duyduğu polenleri sağlamakla birlikte, hayvanlar için besin kaynağı görevi görürler.

Farklı tarım yöntemleri uygulanmalı

Böcek türünün azalması kapsamında düzenlenen küresel bir oturumda, yazarlar ve araştırmacılar tarımsal faaliyetlerde farklı yöntemlerin belirlenmesi ve kirli su temizlemede farklı stratejilerin uygulanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Dünya üzerindeki böcek popülasyonu son 10 yıl içerisinde %41 oranında azaldı. En çok kayıp yaşanan böcek türleri şayak sineği, kelebek, kınkanatlı böcek ve arı oldu. Bununla birlikte, soyu tükenen böceklerin oranı memeli hayvan, kuş ve sürüngen türlerinden 7 kat daha fazla.

Dünya ekosistemi çok büyük bir yara alabilir

Guardian gazetesinde yazılan rapora göre, “Yiyecek üretiminde farklı alternatiflere başvurmazsak eğer, birkaç on yıl içerisinde böcekler temelli olarak dünyadan silinecek. Bu da, en hafif deyimiyle, dünya ekosistemi için oldukça yıkıcı olacak.”

İddia edilen diğer bir ifadeye göre, “Eğer böcek türlerinin soyu tükenmeye devam ederse, hem dünya ekosistemi hem de insanoğlu bu vaziyetten payını alacak. Sonuçlar beklenildiğinden de kötü olabilir.”

Böcek türlerinde yaşanan kayıp ayrıca kuş, sürüngen, amfibi ve böcekle beslenen balık türlerini de tehlike altında bırakacak. Yapılan diğer bir açıklamada, “Eğer hayvanların besin kaynağı böcekler besin zincirinden koparsa, neredeyse tüm hayvanlar açlıktan ölecek” ifadelerine yer verildi.

Böcek ilaçlarına alternatif bulunmalı

Tahminler her yıl %2,5 oranında düşüş gösteren böcek sayısına dayanmaktadır. Peki, suçlu kim? Böcek ilaçları kullanımın yoğun bir biçimde yaşandığı tarımsal uygulamalar, kırsal alanların tahrip olması sonucu böcek habitatlarının zarar görmesi, yeni hayvan türlerinin böcek doğal ortamlarını işgal etmesi ve iklim değişikliği gibi faktörler böcek türlerinin soyunun tükenmesine sebep olan faktörler arasında yer alıyor.

Bilim adamları daha önce de uyarmıştı

Düzenlenen bu forum, türünün ilk global oturumu olsa da, böcek popülasyonunda yaşanan ciddi düşüşü bildiren ve farkındalık oluşturmaya çalışan ilk çalışma değil. Kuzey Amerika ve Avrupa’da Neonicotinoid gibi böcek ilaçlarının arı ölümlerine sebep olduğu bilgisi birçok kez açığa vurulmuştu.

Bilim adamları hatta Puerto Rico’da yaşanan böcek ölümlerini defalarca tespit edip uyarılarda bulunmuştu (Son 35 yıl içerisinde böcek sayısında %98’lik bir düşüş.) Fakat görünen o ki, birçok ülke hala ileride çıkabilecek potansiyel riskin farkında değil.

Yorumlar (0)