Uzmandan "amansız elli" uyarısı: 11 Ocak'tan sonra geliyor

Türkiye genelinde 11 Ocak itibarıyla "amansız elli" adı da verilen kış şartlarının yaşanmaya başlayacağını belirten TMMOB Yayın Kurulu Başkanı Ahmet Köse, uyarılarını sıraladı. Yüksek basınç etkisi nedeniyle soğuk havaların bir hafta gecikmeli geleceğini kaydeden Köse'nin açıklamalarına haberde yer verdik.

YAŞAM 05.01.2023, 14:08 Hakan Öksüz
Uzmandan "amansız elli" uyarısı: 11 Ocak'tan sonra geliyor

Ocak ayı gelmesine rağmen Türkiye'de halen daha beklenen kar yağışları alınamadı. Rusya ile Doğu Avrupa'da etkili olan soğuk ve karlı hava kütlesi, İzlanda alçak basıncının etkisiyle Türkiye'ye inemiyor. Meteoroloji uzmanları, İzlanda basıncı tarafından doğuya itilen soğuk hava dalgasının Türkiye'ye ne zaman geleceğini tartışıyor.

"50 gün aralıksız sürebiliyor"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yayın Kurulu Başkanı olan Ahmet Köse, soğuk ve karlı hava tahminlerini açıkladı. Halk arasında "kara kış" olarak bilinen soğuk havaların önümüzdeki günlerde Türkiye'de etkili olacağını kaydeden Köse, "Bu soğuklara 'amansız elli' adı da veriliyor. Aman vermez ve zalim anlamında kullanılıyor. İsminden de anlaşılacağı gibi uzun süren şiddetli soğuklara neden oluyor. 50 gün aralıksız sürebildiği biliniyor." dedi.

"Normal şartlarda 4 Ocak'ta hava soğumalıydı"

Omega blokajından dolayı normal şartlarda 4 Ocak'tan itibaren yurt genelinde etkili olması gereken soğuk hava dalgasının ötelendiğini kaydeden Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Köse, "Yüksek basınçtan dolayı amansız elli soğukları biraz gecikecek. 11 Ocak itibarıyla bu soğuk hava dalgası, Türkiye'de etkisini gösterecek. Amansız elli olarak da anılan bu soğuk hava dalgası, diğer dönemlerde etkili olan soğuklara benzemiyor. Daha uzun sürüyor ve şiddetli oluyor." vurgusunu yaptı.

"Tayfunlara isim verme olayı çok eski değil"

Okyanus kıyısında yer alan ABD ve Japonya gibi ülkelerde etkisini gösteren tayfunlara her yıl farklı bir ismin verildiğini söyleyen Köse, "Bu tayfun isimlendirme olayı, 19'uncu yüzyılın sonlarında yaşayan Avustralyalı bir meteorolog tarafından başlatıldı. Nasıl hareket edecekleri öngörülemediğinden tayfunlara kadın isimleri vermeye başlamış. Amerika Ulusal Tayfun Merkezi de uzun zamandır devam eden bu kullanımı, 1953'te resmileştirdi." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)