AYM'den HDP kararı: Hesaplara bloke konuldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından iletilen "HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulması" talebine ilişkin kararını verdi. Söz konusu hesaplara "tedbiren bloke konulması" talebi kabul edildi.

GÜNDEM 05.01.2023, 14:28 05.01.2023, 17:07 Hakan Öksüz
AYM'den HDP kararı: Hesaplara bloke konuldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından açılan "kapatma" davası devam ediyor. Yargıtay Başsavcısı Şahin tarafından Anayasa Mahkemesinde (AYM) açılan davanın sonucu merak ediliyordu. HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasına yönelik talebi değerlendiren AYM, kararını verdi. HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına "geçici olarak" bloke konuldu.

Bekir Şahin'in gerekçeleri

HDP'nin temelli kapatılmasına ilişkin davası devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, partinin "Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması" talebinde bulundu. Şahin'in HDP hakkındaki talebinin gerekçelerinin, "terör örgütü ile organik bağının devam etmesi" ve "Hazine kaynaklarının terör örgütüne aktarılması" olduğu kaydedildi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Şahin'in söz konusu talebini görüştü.

HDP'nin yanıtının ardından konu yeniden görüşülecek

HDP'nin hazine yardımı hesabına geçici olarak bloke konulması istemi, Yüksek Mahkeme tarafından oy çokluğuyla (7 üyeye karşı 8 üye) kabul edildi. Hesaba geçici olarak bloke konulacağı, bu kararın gerekçelerinin de partiye gönderileceği kaydedildi. HDP'nin yanıtının ardından söz konusu kararın, AYM tarafından yeniden gündeme alınacağı belirtildi. Yeni toplantıda farklı bir kararın çıkabileceği vurgulandı. 

Kapatma davasında sürecin nasıl işeyeceği merak ediliyor

HDP'nin kapatılması davasında sürecin nasıl işleyeceği de merak ediliyor. Edinilen bilgilere göre ceza yargılaması davası prosedürü işletiliyor. HDP'nin karşı savunmasından sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 10 Ocak 2023'te sözlü savunma yapacak. Savcı Şahin ile HDP'li yetkililerin sözlü savunmasından sonra Anayasa Mahkemesi raportörü, rapor hazırlayacak. Bu rapor, daha sonra Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılacak. Toplantı günü belirlendikten sonra kapatma davası esastan görüşülecek. 

Yorumlar (0)