Kurdukları kaçak yapıyla köşeyi döndüler: Selfie çekilmek 100 lira

Boğaz manzaralı tarihi bina Valide Han'ın çatısına kurdukları kaçak yapıyla, fotoğraf çekmeye gelen turistlerden ücret alıyorlar.

YAŞAM 06.11.2019, 16:40 08.11.2019, 10:56
Kurdukları kaçak yapıyla köşeyi döndüler: Selfie çekilmek 100 lira

Mahmutpaşa’da bulunan tarihi Valide Han’ın terasındaki kaçak yapıdan turistlerin istediği konseptlere göre Boğaz manzaralı fotoğraf çeken ve 100 ile 1000 lira arasında bir fiyat belirleyen Hakan Erbak, “Biz kaçak işle uğraşmıyoruz.” diye konuştu. Fatih Belediyesi ise terastaki kaçak yapının daha önce beş defa mühürlendiği ama her defasında mührün kırıldığını söyledi.  

Geçen ay yıkıldılar 

17. yüzyılda Kösem Sultan tarafından ve İstanbul’un Fatih ilçesinin Mahmutpaşa semtinde inşa ettirilen Valide Han ve bitişiğindeki Sağır Han’ın çatısına kurulan beş kaçak yapı, geçtiğimiz ocak ayında Fatih Belediyesi tarafından yıkıldı. Yine aynı lokasyondaki bir kaçak yapı, karar eksikliğinden ayakta kaldı ama kaçak yapının içindeki kafeterya ve hediyelik eşya dükkanı daha sonra kapatıldı. 
 
Günlük 3 bin lira kazanıyor

Söylenenlere göre, Hakan Erbak adlı bir kişi, bir turizm şirketi adı altında, yıkılması planlanan yapının çatısını kiraladı. Kaçak yapının Valide Han tarafına bakan girişine birer masa ve sandalye koyarak tezgahını açtı ve Boğaz manzarasıyla fotoğraf çektirmek isteyen turistlerden 100’er lira almaya başladı. Oradaki esnaf, Erbak’ı defalarca Fatih Belediyesine şikayet etti ve yapılan hesaplamalara göre, Erbak’ın günlük 3 bin liraya yakın para kazandığı ortaya çıktı.
 
Konseptlere göre fiyatlar

Erbak’ın belirlediği fiyat listesi ise çeşitli konseptlerden ve onlara göre biçilmiş fahiş fiyatlardan oluşuyor; halı konsepti 100 lira, videografi paketi 1000 lira, gelin-damat prodüksiyon hizmeti 750 lira, film-reklam-katalog çekimi 4 bin 500 lira.

Ücret ödemeyenlere engel oluyor

Erbak, tarihi yapının önünde kendi kendine ve herhangi bir ücret ödemeden fotoğraf çeken ve çektiren turistleri de engelliyor. Yaptığı açıklamada Erbak, “Burası gayet yasal bir yer ve ücretini ödeyene fiş de veriyoruz. Kartla da ödeme yapabilirler. Kaçak bir işle uğraşmıyoruz, bu işletme kesinlikle kaçak değil.” diye belirtti.
Tarihi Han’ın orada fotoğraf çektirmek için 300 lira ödeme yapan 3 turist, “Buranın manzarası şahane. Görevliler martılara yem veriyor ve bu sayede martılar üstümüzden geçiyor. Biz de bu anları yakalayıp Boğaz manzarasıyla fotoğraf çekiyoruz.” dedi. 

Hala toz toprak içinde
İstanbul’da bulunan ve nefes kesen 1500 yıllık tarihiyle ayakta kalmayı başaran yapılardan biri olan Eirene Kulesi’nin hemen yanında bulunan Büyük Valide Han ve Sağır Han’ın çatılarına kurulmuş beş kaçak yapı geçtiğimiz ay yıkıldı. Yıkılmalarına kadar burası turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerdi. Elbette, Boğaz manzarasıyla fotoğraf çektirmek isteyen turistler bunu ücretsiz yapabiliyordu. Yıkım işlemlerinden sonra hanın çatısına herhangi bir restorasyon yapılmadı. Yıkılan dükkanların yarattığı molozlar bile hala temizlenmedi.
Yetkililer, kaçak yapının 5 kere mühürlendiğini ancak her defasında mühürün söküldüğünü belirtti. Bu yüzden, mühürü sökenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundular. Anıtlar kurulundan gelecek izin ile de çatıdaki kaçak merdivenlerin yıkılacağını da söylediler.

“Sanat ve eğitim faaliyetlerinin yapıldığı bir yer”

Ücret ödeyerek selfie ve birçok konseptli fotoğraf çekilen kaçak yapının sahibi ve uydurma Büyük Valide Han Yapım ve Organizasyon Şirketi’nin patronu Harun Reşit Göktaş, şunları söyledi; “Ben burayı bütün insanların gelip bir soluk alabileceği, aynı zamanda kültür, sanat ve eğitim faaliyetlerinin yapıldığı bir yer olarak düzenledim ve 3.5 yıl işlettim. Ruhsat vermediler. Onlarca kez usulsüz mühürleme yaptılar. Şimdi bir prodüksiyon şirketi olarak burada vergi ödeyerek bu işi yapıyoruz, yine belediye engel oluyor. Soruyorum, bu çevrede vergi veren kaç işyeri var? Kaçının ruhsatı var?”

Yorumlar (0)