Kadınsız dağda kadın kemikleri bulundu

Yunanistan'da bulunan ve Ortodoks rahiplerin yaşadığı Athos Dağı'na 1000 yıla yakın süredir kadınların girmesi yasaktı. Kedi haricinde dişi bir hayvanın girmesine dahi izin olmayan bölgede kadın kemiklerine rastlandı.

YAŞAM 17.12.2019, 14:04
Kadınsız dağda kadın kemikleri bulundu

Söz konusu kemikler, yaklaşık olarak 20 manastıra ve 2 bin 500 Ortodoks rahibe ev sahipliği yapan Aynoroz Yarımadası’ndaki yer alan Athos Dağı bölgesinde, Bizans döneminden kalan Aziz Athanasios Şapeli’nde yapılan restorasyon çalışmaları esnasında taş zemine gömülü vaziyette bulundu. Buranın kemiklerin defnedildiği ilk mezar olmadığı ve kemiklerin başka bir yerden büyük bir özenle aktarıldığı düşünülürken, şapelin bağlı bulunduğu Pantokrator Manastırı radyokarbon tarihleme yöntemiyle kemikler üzerinde inceleme yapılmasına karar verdi. Kemikler, başkent Atina’ya transfer edildi.

"Kemikler yalan söylemez"

İnceleme yapması için davet edilen antropolog Laura Wynn-Antikas ise bölgede kadın kemiklerine rastlanmasına oldukça şaşırdığını ifade etti. The Guardian’a konuşan Wynn-Antikas, rastlanan kemiklerin bazılarının açık olarak bir kadın veya kadınlara ait olduğunu belirtip, “Bir kadın hakkında veya birden fazla kadın hakkında konuşuyorsak, bu durum ortaya çok fazla soru işareti çıkarır.” diye konuştu. Kemiklerin kime ait olduğu konusu büyük bir gizem oluştururken, Wynn-Antikas yapılacak incelemelerin ardından kesin bir sonuca ulaşılabileceğini aktardı. Wynn-Antikas, “Kemikler yalan söylemez. Size bir insanın nasıl yaşadığını ve hatta nasıl öldüklerini söyleyebilir.” ifadelerini kullandı.

"Kadınların bölgede bulunması çok nadir"

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, şapelde gerçekleştirilen restorasyonu çalışmasını yöneten ve kemiklere şans eseri rastlayan mimar Phaidon Hadjiantoniou ise “Eğer kemiklerin bir kadına ait olduğu tespit edilirse bu, Athos Dağı’na gömüldüğü öğrenilen ilk kadın olacak.” sözlerini kaydetti. Hadjiantoniou, geçmiş zamanda korsan baskınları gibi saldırılar esnasında keşişlerin kapılarını kadınlara açtığı durumlar yaşandığını belirtse de bunun çok nadir bir durum olduğunun altını çizdi. Mimar, “Eşini Athos’a getiren bir Sırp kralına ait meşhur bir hikâye var ancak tüm ziyaret süresince kadını taşıdılar ve Athos topraklarına ayak basmasına izin vermediler.” diyerek durumu açıkladı.

10'uncu yüzyıldan beri kadınlar ayak basmıyor

Ayronoz Yarımadası’nda yer alan ve deniz kıyısındaki 500 metrelik bir alanı da kapsayan 400 metrekarelik otonom manastır bölgesine, kurulduğu yüzyıl olan 10’uncu yüzyıldan bu zamana kadınların girmesi yasak durumda. Kediler dışındaki dişi hayvanların bile buraya girmesi yasak. Avrupa Birliği bu durumu kanunsuz olarak ilan etse de Ortodoks keşişler geri adım atmadı.

Yorumlar (0)