Diyarbakır’da toplu balık ölümlerine rastlandı

Diyarbakır'da doğaseverler tarafından 'kuş cenneti' olarak adlandırılan Kabaklı Gölet’inde, beklenmedik bir şekilde toplu balık ölümlerine şahit olundu. Dicle üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Coşkun ise, göletteki kirliliğin üst boyutta olduğunu söyledi.

YAŞAM 26.03.2024, 13:47 27.03.2024, 16:18 Melina Ay
Diyarbakır’da toplu balık ölümlerine rastlandı

Diyarbakır'da, Dicle Üniversitesi Kampüsü sınırlarında yer alan Kabaklı Sulama Gölet’i Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından çevredeki tarlalara su sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. DSİ'nin sulama kanallarıyla beslenen gölet, kuşların akın ettiği bir yer olması nedeniyle de doğaseverler tarafından ‘Kuş Cenneti’ olarak da biliniyor. Kabaklı Gölet, çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra, leylek, balıkçıl, düdükçün, toygar, güvercin, saka, tahtalı, kızılbacak, uzunbacak gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ancak son zamanlarda göletin aşırı kirli olmasına bağlı olarak, toplu balık ölümleri yaşandı. Balık ölümleri hakkında açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Coşkun konuya ilişkin, “Etrafta çok sayıda insanların atmış oldukları kirlilik var. Ama bunlar, balıkları ölümü için çok etkili bir faktör değildir. Herhangi bir yerden karışan kirlilik, balıkların yeterince oksijen bulamamasına ve ölmelerine sebep olmuş olabilir" dedi.

“Hayvan popülasyonuna zarar veriyor”

Yıl içerisinde yaklaşık 150 tür kuşa ev sahipliği yapan göletin kirlilik noktasında hayvan popülasyonuna zarar vereceğini söylen Coşkun, balık ölümleri yaşanmaya devam ederse balıkla beslenen kuşların popülasyonunu olumsuz yönde etkileneceğini belirtti.

Yağışların bol olduğu bu dönemde bu ölçüde kirlilik göstermesinin nedenine çözüm üretilmesi gerektiğini dile getiren Coşkun, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Son zamanlarda çok yağış var fakat buna rağmen gölet hala çok kirli gözüküyor. Acaba yağışlar ile başka yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon gibi yerler mi karıştı gölete? Onlar mı bu duruma sebep oldu? Bunun mutlaka araştırılması gerekiyor. Kabaklı Göleti'nin kıyısındayız ve özellikle daha kışın bitmediği bir dönemdeyiz. Kıyıda çok sayıda balık ölümlerini görüyoruz. Bu su kirliliğine çoğunlukla insan faaliyetleri neden oluyor. Etrafta çok sayıda insanların atmış oldukları kirlilik var. Plastik malzemeler, piknik yapılmış, bırakılmış diğer malzemeler var. Ama bunlar, balıkları ölümü için çok etkili bir faktör değildir.

Esas faktörü oluşturan, suyun kirliliğine sebep olan olaylar olacaktır. Muhtemelen bu ölümlerin sebebi kirlenmeye bağlı. Herhangi bir yerden karışan kirlilik, balıkların yeterince oksijen bulamamasına ve ölmelerine sebep olmuş olabilir. Biyoçeşitliliğin maalesef insan faaliyetleri sonucunda yok olması, oldukça üzücü bir durum. Maalesef insan faaliyetleri biyoçeşitliliğin yok olmasında önemli rol oynamaya devam ediyor." 
 

Yorumlar (0)