Terörden temizlenen dağlarda yetişen şifalı otlar ilaç deposu gibi

Terörün temizlenmesinin ardından Şırnak dağlarında şifalı ot yetişmeye başladı. Huzur içinde otları toplamak isteyen vatandaşlar dağlara akın etmeye başladı.

YAŞAM 24.04.2024, 15:22 25.04.2024, 12:17 Şeyda Gül
Terörden temizlenen dağlarda yetişen şifalı otlar ilaç deposu gibi

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 3 bin metreye kadar çıkan karlı dağlarda bahar aylarında yetişen endemik bitki türleri yeşeriyor. Binlerce hastaya şifa olan hengedan, bik ve ment otlarının yanı sıra çevr, luşk, heliz, kenger, alilo ve daha birçok bitki yeşermeye başladı. Otları toplamak için dağlara giden vatandaşlar, günlerce süren yolun ardından topladıkları bitkileri at sırtında köylerine getiriyor. Zorlu yolculuk ve pancar toplama 2 gün sürerken, 6 kilometre atların sırtında dağa çıkan köylüler burada kamp kurup geceyi dağlarda geçiriyor.

İlkbahar aylarında 20 gün yetişiyor

Sabahın ilk ışıklarıyla pancara çıkan köylüler kilolarca pancarı toplamalarının ardından mahsulleri atlarının sırtına yükleyerek yeniden köylerinin yolunu tutuyor. Kimi topladığı bitkileri satarken, kimisi de ilaç olarak kış aylarında tüketmek için depoluyor. İlkbahar aylarında sadece 20 gün yetişen bu bitkileri toplama mesaisi günlerdir sürüyor.

Bitkiler guatr ve kanser ilacı olarak kullanılıyor

Topladıkları bitkileri guatr ve kanser tedavisinde kullandıklarını söyleyen Servet Ermağan, sabah yola çıktıklarını ve 6 kilometre yol geldiklerini belirtti. Burada pancarları toplayıp evlerini götürdüklerini ifade eden Ermağan, “Bu bitkiler guatr ve kanser ilacı olarak kullanılıyor” dedi.

İlaç olarak saklayanlar var

Günler önce buraya çıktığını anlatan Caner Gükçe ise dün kamp kurduklarını ve uyuduklarını söyledi. Sabah pancar topladıklarını kaydeden Caner Gükçe, “Her sene olduğu gibi bu yılda geldik. Kimisi topladıklarını satıyor, kimisi ilaç olarak götürüyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)