4 fincan kahve diyet listelerine eklenebilir

ABD'de yapılan bir çalışma sonucunda günde dört fincan kahve içmenin kilo alımını azaltabileceği belirlendi.

YAŞAM 26.12.2019, 11:52
4 fincan kahve diyet listelerine eklenebilir

ABD'de bulunan Illinois Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, yürüttükleri yeni bir çalışmada kafeinin, vücudun kanda aşırı yağ üretimini durdurduğunu ve yağ hücrelerinin normalden daha az depolanmasını sağladığını tespit etti.

Kafein aldılar

Bulguları "The Journal of Function Foods" dergisinde yayımlanan çalışmada, bir grup fare, her gün dört fincan kahveye denk kafein tüketti. Bu fareler aynı zamanda dört hafta boyunca yağ ve şeker oranı yüksek karbonhidrat ağırlıklı beslendi. Çalışmayı yürüten araştırmacılar farelere, Latin Amerika'da yaygın bir bitkisel içecek olan; içinde fitokimyasallar, flavonoidler ile amino asitler bulunan mate çayı verdi. 

Mate çayında, 30 ve 300 miligram arasında (ortalama 95 miligram) kafein içeren bir fincan demlenmiş kahve ile karşılaştırıldığında, porsiyon başına yaklaşık 65 ila 130 miligram kafein bulunduğu kaydedildi.

Hayvanlara ayrıca etkilerini karşılaştırabilmek adına sentetik kafein ve kahveden elde edilen kafein de verildi. Mate çayında bulunan kafeinin kahvedeki kafein ile benzer etkiye sahip olduğunu ve kaynağı fark etmeksizin kafeinin, lipidlerin (yağ moleküllerinin) birikimini yüzde 20 ila 41 azalttığını belirleyen araştırmacılar, kafein tüketen farelerin vücutlarında yağ miktarının, tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında "önemli ölçüde" farklı olduğunu gördü.

Bulgular kahve severleri sevindirecek

Araştırmanın sonunda, kafein tüketen farelerin, tüketmeyenlere oranla yüzde 16 daha az kilo aldığı ve vücutlarında yüzde 22 daha az yağ depoladığı belirlendi. Kafein verilen farelerde "fasn" geninin yaklaşık yüzde 31 ila 39 daha az aktif olduğu, bu durumun ise daha az şekerin yağa dönüştüğü anlamına geldiği kaydedilen çalışmada, bu farelerde "lpl" geninin de yaklaşık yüzde 51 ila 69 daha az aktif olduğu, bunun da oluşan yağ miktarını azalttığı belirlendi. Araştırmanın lideri Elvira Gonzalez de Mejia, "Sonuçlar dikkate alındığında, mate çayı ve kafein, obezite karşıtı unsurlar olarak kabul edilebilir." şeklinde bir değerlendirme yaptı. 

Gonzalez de Mejia, "Mate çayından veya diğer kaynaklardan kafein tüketimi, yüksek yağ, yüksek şeker içeren beslenmenin vücut yapısı üzerindeki olumsuz etkisini, hem yağ dokusu hem de karaciğerdeki bazı enzimlerin modülasyonu sebebiyle hafifletti." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)