TBMM Başkanı belli oldu

Numan Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak TBMM'nin 30'uncu başkanı oldu.

SİYASET 07.06.2023, 19:29
TBMM Başkanı belli oldu

Meclis Genel Kurulunda gerçekleştirilen üçüncü tur oylamada 584 vekil oy kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160 , YSP (Yeşil Sol Parti) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP (Türkiye İşçi Partisi) Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay dört oy aldı. Beş oy ise geçersiz sayıldı.

Üçüncü tur oylamada ise tamsayısının salt çoğunluğunu (301 vekil) sağlayan Kurtulmuş, TBMM'nin 30'uncu başkanı oldu.

Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli ise Meclis Başkanı seçilen Kurtulmuş'a başarılar temenni etti.



AK Parti ve MHP'nin TBMM Başkanı adayı olarak gösterilmişti


Numan Kurtulmuş, MHP ve AK Parti vekilleri tarafından TBMM Başkanı adayı olarak gösterilmişti. 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Kurtulmuş'un, TBMM Başkanlığı adaylığına dair müracaat dilekçesini, Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na vermişti. 

Müracaatının akabinde beraberindeki MHP Grup Başkanvekili Akçay ve AK Parti grup başkanvekilleri Leyla Şahin Usta, Abdulhamit Gül, Özlem Zengin ve Muhammet Emin Akbaşoğlu ile basın mensuplarına açıklamada bulunan Güler, TBMM Başkanlığı adaylığı sürecinin 3 Haziran itibarıyla başladığını dile getirmişti. 

MHP ve AK Parti vekilleri olarak Meclis İçtüzüğü ve Anayasa çerçevesinde Numan Kurtulmuş'u TBMM Başkanı adayı gösterdiklerini açıklayan Güler, "Adaylık başvurusu hayırlı ve uğurlu olsun. Sayın Kurtulmuş'a, 28'inci Yasama Dönemi içinde kaliteli bir yasama döneminin temin edilmesi hususunda inancımız tamdır." demişti. 

Meclis'te 'Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir dönemi oluşturmayı arzuladıklarını kaydeden Güler, "Muhalefet partileriyle beraber hep birlikte nitelikli, vatandaşlarımızın arzu ettiği, beklentisini harfiyen karşıladığı kanunların çıkarılması hususunda büyük bir gayret sarf edeceğimizi, beraber çalışacağımızı ve TBMM Başkanı olarak Numan Bey'in bu hususta öncü olacağını, başkanlık edeceğini ve başarılı neticeler alacağımızı düşünüyorum." şeklinde konuşmuştu. 

MHP Grup Başkanvekili Akçay ise "Biz de MHP Grubu olarak 28'inci Dönem Meclis Başkanlığına, Sayın Kurtulmuş'u aday olarak gösterdik. Beraber imzaladığımız başvurumuzu da Meclis Başkanlığına sunmuş bulunuyoruz." ifadelerine yer vermişti. 

"Sayın Kurtulmuş'un müktesebatıyla ve tüm özellikleriyle Meclis Başkanlığını en iyi biçimde yürüteceğine inanıyoruz." diyen Akçay, "'Türkiye Yüzyılı' başlamıştır ve 28'inci Dönem'de Cumhur İttifakı ve TBMM olarak 'Türkiye Yüzyılı'nın başlangıç şuuruyla şevkle aşkla ve azimle çalışmakta kararlıyız." sözlerini sarf etmişti. 



Numan Kurtulmuş kimdir?

Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde bitirdi. 1992'de iktisat doktoru, 1994'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent unvanını alan Numan Kurtulmuş, ABD'de Cornell Üniversitesinde akademik faaliyetlerini sürdürdü, 2004 yılında profesör oldu.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde uzun seneler insan kaynakları yönetimi ve sosyal siyaset hususlarında ders veren Numan Kurtulmuş, 1998'de aktif politikaya girerek Fazilet Partisi Genel İdare Kurulu mensubu ve İstanbul İl Başkanı olarak görev aldı. 

2008 senesinde Saadet Partisi lideri seçilen Kurtulmuş, 1 Kasım 2010 tarihinde HAS (Halkın Sesi) Parti'yi kurdu. HAS Parti, 2012 senesinde bütünleşme kararı alarak AK Parti'ye katılınca, Numan Kurtulmuş, AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. 

62'inci Hükümet'te Başbakan Yardımcılığı, 63, 64 ve 65'inci hükümetler döneminde Hükümet Sözcülüğü ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini yapan Kurtulmuş, 65'inci Hükümet'te gerçekleştirilen değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

AK Parti 6'ncı Olağan Kongresinde MKYK mensupluğuna seçilen Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkanvekilliği görevini sürdürüyordu.

Kurtulmuş, evli ve üç evlat babası.

Yorumlar (0)