Kılıçdaroğlu'ndan Demirtaş ve Kavala yorumu: AİHM kararları uygulanmıyor!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi davası nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala ve terör suçundan tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın salıverilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de yargının bağımsız olmadığını söyleyen CHP lider, "AİHM kararları uygulanmıyor, talimatla karar veriliyor." dedi.

SİYASET 07.08.2022, 11:35 07.08.2022, 11:44 Hakan Öksüz
Kılıçdaroğlu'ndan Demirtaş ve Kavala yorumu: AİHM kararları uygulanmıyor!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2023 yılına yaklaşırken siyasi partilerden çeşitli manevralar geliyor. Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu, muhalefetin 6'lı masasından ise henüz adayın kim olacağına ilişkin resmi bir açıklama gelmedi. Bazı CHP'li vekillere göre aday CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacak. Bazı partililer ise aday olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adının öne çıktığını iddia ediyor.

2023'teki seçimlerde aday olup olmayacağı merak edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldikleri zaman atacakları bazı adımlardan bahsetti. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala hakkında konuşan CHP lideri, bu isimlerin serbest kalması gerektiğini vurguladı.

"85 yaşındaki birinin içerde ne işi var?"

"28 Şubat davası" nedeniyle tutuklanan Orgeneral Çevik Bir'in, sağlık sebeplerinden dolayı salıverildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Onun gibi diğer ileri yaştaki generallerin de serbest bırakılması gerekiyor. 85 yaşına gelen bir insanın hapiste ne işi var? Türkiye'de hukuk askıya alındı. Kenan Evren'e ev hapsi verdiler, diğer generaller neden içerde?" diye konuştu.

"Türkiye'de yargı bağımsız değil, talimatla karar veriliyor"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın da içerde tutulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Yargının bağımsız olması gerekiyor. Siyasi sebepler yüzünden birilerinin talimatıyla insanlar içerde tutuluyor. AİHM kararları uygulanmıyor. Yargı bağımsız olsaydı 28 Şubat davasında yargılanan generallere de ev hapsinin verilmesi gerekirdi." ifadelerini kullandı.

"Demirtaş ve Kavala'yı serbest bırakacağız"

Mayıs ayında Van'da konuşma yapan Kılıçdaroğlu, terör suçlamasıyla yıllardır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini bildirmişti. Bu isimlerin kendi iktidarlarında serbest kalacağını kaydeden CHP lideri, "Bunu sağlayacak parti biziz. Düşüncesini ifade eden kişiler, bizim iktidarımızda tutuklanmayacak." demişti.

Yorumlar (0)