Kılıçdaroğlu tek tek saydı: "Demirtaş'ı da, Kavala'yı da serbest bırakacağız!"

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, programları çerçevesinde basına kapalı olarak gençlerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, öğrencilerin sorduğu 50 soruyu cevapladı. Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş ile ilgili soruya, “Osman Kavala'yı da, “Selahattin Demirtaş'ı da, askeri gazetecileri de, öğrencileri de, haksızlığa uğramış ne kadar düşünce mahkumları varsa, hepsini serbest bırakacağız” açıklamasını yaptı.

SİYASET 11.03.2022, 14:54 12.03.2022, 13:51
Kılıçdaroğlu tek tek saydı: "Demirtaş'ı da, Kavala'yı da serbest bırakacağız!"

Dünden beri Diyarbakır'da bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, programları çerçevesinde akşam saatlerinde gençlerle basına kapalı olarak bir otelde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, gençlerin sorduğu 50 soruyu cevapladı. 

“Demirtaş’ı ve Kavala’yı serbest bırakacağız”

'İktidara geldiğiniz zaman Selahattin Demirtaş'ı serbest bırakacak mısınız' şeklinde sorulan soruya cevap veren Kılıçdaroğlu, Demirtaş, Osman Kavala gibi pek çok mahkumu serbest bırakacaklarını açıkladı.

“Demirtaş ile en çok görüşen CHP'li vekillerdir”

2016’da bir anayasa değişikliğine gidildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Diyelim ki Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığını kaldıracağız. Meclis’e getirirler, yarıdan fazlası el kaldırsa otomatik olarak dokunulmazlık kalkar. Bu sebeple Selahattin Bey'in hapiste tutulmasının esas nedeni şu, hiçbir günahı, suçu yok. Yargı da zaten bunu kabul etti. 'Cumhurbaşkanı adayı dahi olabilirsiniz' dedi. ‘Seni başkan yaptırmayacağım' dedi. ‘Öyle söyledin madem, seni içeride tutarım ben de’ dedi. Demirtaş'ı da, Kavala'yı da, gazetecileri de askeri öğrencileri de haksızlığa uğramış ne kadar düşünce mahkumu varsa, hepsini serbest bırakacağız. Demirtaş ile en çok görüşen milletvekilleri de CHP'lilerdir. Bunu bilmenizi isterim” sözlerini kullandı.

“PKK bir terör örgütüdür”

Bir gencin sorduğu ‘PKK terör örgütü müdür?' Şeklindeki soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Partimizin düşüncesinde, PKK bir terör örgütüdür. Yalnızca partimize göre değil, terör örgütü olarak birçok ülkede de geçmektedir. Birisi, ‘HDP’li bir vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı, CHP'li vekiller niye el kaldırdı' diye sordu. Bir milletvekilinin uzun namlulu silahlarla elinde fotoğraf çektirmesi yanlış. Bunu ben de yapsam bu suçtur. Bu sebeple, bu tablo hukukun üstünlüğünün tartışıldığı bir bölgede kabul edilemez. Suriye ile bağlantılarımızı düzelteceğiz. Türkiye'de 6 milyon 300 bine yakın Suriyeli kardeşimiz var. Özgür iradeleriyle kendilerini ülkelerine göndereceğiz. Alt yapısını oluşturduk. Ülkelerine gidecekler. Son olarak Gara operasyonuna karşı çıktık. Fakat ülkemize karşı risk varsa karşı çıkacağız. Partimizin de benim de düşüncem bu” yorumunu yaptı.

“Diyarbakır'da bir milletvekilimiz bile yok”

“12 senedir Diyarbakır'a gelmediniz” şeklindeki soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Birkaç sefer aslında Diyarbakır'a gelmiştim. Fakat demek ki ortam o zaman, müsait değildi. Belki, benim için belki Diyarbakırlılar için müsait değildi. Bir dönem CHP rozetini göğsümüze takıp değil Diyarbakır'a, Sivas'ın diğer tarafında dahi geçemiyorduk. Son 10 senede değişim geçiren parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Diyarbakır'a gelmedik ve bunun da bedelini ödedik. Bir milletvekilimiz dahi yok. Suç bizim. Bir arkadaşımız, ‘6 parti var. HDP'yi niye çağırmadınız?' dedi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem projesinde HDP yoktu. Yaklaşık 3-4 aydır güçlendirilmiş parlamenter sistemin çalışmaları devam ediyor. 6 partinin başkan yardımcıları bulunuyordu, ama HDP yoktu. HDP'nin katkı sağlamadığı, çalışmasında yer almadığı bir masaya nasıl HDP'yi çağıralım. HDP diyecek ki, hiç görmedim, bakmadım. Şimdi HDP üçüncü ittifakı kurmaya çalışıyor. Biz de bunu isteriz. İki farklı toplantı düzenlediler. HDP ile ve tüm siyasi partilerle konuşan tek partiyiz. HDP ile de konuşuruz. Kayyum atanmasına ve HDP'nin kapatılmasına karşıyız. Seçimle gelen seçimle gider dedik.

Yorumlar (0)