AİHM'den Osman Kavala için ihlal kararı

Osman Kavala adına 2019 tarihinde verilen tahliye kararının uygulamaya koyulmaması sebebiyle AİHM Büyük Dairesi, Türkiye'nin AİHS içerisinde bulunan 49'uncu maddeyi ihlal ettiğine hükmetti.

GÜNDEM 11.07.2022, 13:25
AİHM'den Osman Kavala için ihlal kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019 tarihinde Osman Kavala ile ilgili verdiği 'serbest bırakılmalı' kararının uygulamaya koyulmadığını öne sürdü. Buna göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde bulunan 46'ıncı maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiği yönünde hükümetti. Verilen kararla birlikte Kavala'ya 7 bin 500 Euro dava ücreti ödenmesine karar verildi.

Karar alınırken tek karşı oy Türk hakimden geldi

Büyük Daire tarafından görüşülen ihlal hükmü 16 kabul ve 1 oy reddi ile alındı. Hükümdeki tek karşı oy ise Türk hakim Saadet Yüksel verildi. Yüksel alınan kararla ilgili görüşünde 2019 senesinde verilen karara katılmadığı gibi şu anki hükme de katılmadığını dile getirdi.

Ne olmuştu?

17 hakimden meydana gelen Büyük Daire’nin aldığı karar, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye adına ihlal işlemleri başlatması ve davayı AİHM'ye yollaması üzerine verilmişti. 2 Şubat günü komite tarafından gerçekleştirilen olağan toplantıda, tutukluluğu devam eden Osman Kavala için Türkiye'nin sorumluluğunu sağlayıp sağlayamadığının tespit edilmesi adına davanın AİHM'e gönderilmesine karar verilmişti.

Türkiye için tedbir kararları alınacak

AİHM'nin aldığı ihlal hükmünün sonrasında Komite, Türkiye'ye yönelik gerçekleştirilecek tedbirleri değerlendirecek. Bu tedbirler içerisinde Türkiye'nin oy hakkının durdurulması ve konsey üyeliğinden çıkarılması yer alıyor.

Bozdağ açıklama yapmıştı

Gezi eylemlerinin destekçisi olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “AİHM'in 2019 senesinde hak ihlali kararının uygulanmıştır. Karar verilmiş mi, verilmiş. Türkiye’de alınan bu kararın yükümlülüğünü yerine getirmiş mi, getirmiş. Tutuklunun, tahliye olması konusunda Türkiye kararda vermiş. Tahliye edilmesine karar verilince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı karar da infaz edilmiş oldu" demişti.

Yorumlar (0)