Çavuşoğlu'ndan Alman bakana: Osman Kavala'yı fonluyorsunuz!

Alman mevkîdaşı Annalena Baerbock ile basına kapalı görüşme yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısında sert açıklamalar yaptı. Baerbock'a dönerek "Osman Kavala'yı fonluyorsunuz." diyen Çavuşoğlu, "Türkiye'ye karşı çifte standart uyguluyorsunuz. Osman Kavala önce iç hukuk yollarını tüketmeli. Onu Türkiye aleyhinde kullanıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 29.07.2022, 21:16 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu'ndan Alman bakana: Osman Kavala'yı fonluyorsunuz!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da yapılan basın toplantısında ilk konuşmacı olan Annalena Baerbock, Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden gerilimi değerlendirdi. NATO müttefiklerinin bu şekilde gerilim yaşamasını istemediklerini kaydeden Baerbock, "Bu kavga, Rusya lideri Putin'i sevindirir." diye konuştu.

"Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim sona ermeli"

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile de görüştüklerine değinen Baerbock, "Alman denizaltılarının Türkiye'ye satılmasından rahatsızlar. Türkiye'nin endişelerinin de farkındayız. Bugün oldukça dikkatli şekilde dinledim. Şu anki politik durum, 15 yıl öncesinden çok farklı. NATO müttefikleri, birbirlerinin egemenlik alanlarına saygı göstermeli. Rodos ve Midilli ile birlikte Sakız Adası da Yunanistan'a aittir. 

"PKK'yı terör örgütü olarak tanımlıyoruz"

Hem Avrupa Birliği'nin hem de Almanya'nın PKK'yı terör örgütü olarak tanımladığına işaret eden Baerbock, "Türkiye'nin bu konuda endişesi olmasın. Öte yandan Ukrayna'daki tahıl krizinin çözülmesi adına gösterdiğiniz çabayı da takdirle karşılıyoruz. Hükümetinizin elde ettiği başarı, açlıkla yüz yüze gelen birçok ülke için umut ışığı doğurdu." dedi.

Çavuşoğlu'ndan sert konuşma!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un, Yunanistan'daki temasları sonrası Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sayın Baerbock, Yunanistan'da yaptığı konuşmada AİHM tarafından alınan kararlara değinmedi. Öyle olsaydı kendisine daha fazla saygı duyacaktım. Zira Yunanistan'da yaşayan Türkler, bu haklardan 14 yıldır faydalanamıyor. Fransa'da da aynı haklar 2011'den beri kullandırılmıyor. Demek ki her ülkede bazı sorunlar yaşanabiliyor. Benzer durumlar Almanya'da da yaşanıyor ancak orada Avrupa İnsan Hakları kararları uygulanmıyor." diye konuştu.

"Önce iç hukuk yolları tüketilmelidir"

Osman Kavala davasında ise farklı bir tutumun izlendiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bir vatandaş, bütün iç hukuk yollarını tükettikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilir. Bu Osman Kavala için de herhangi bir kişi için de geçerlidir. AİHM tarafından alınan kararı uygulayan Türkiye, Osman Kavala'yı serbest bırakmıştır. Farklı suçlamalar nedeniyle tutuklu kalmıştır ve cezaya çarptırılmıştır. Şimdi Türkiye'deki mahkemelere başvurarak haklarını arayabilir." ifadelerini kullandı.

"Osman Kavala'yı Türkiye aleyhinde kullanıyorsunuz"

Türkiye'deki iç hukuk yolu tüketilmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapılamayacağını hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıktığımız için farklı bir atmosfer yaratılıyor ve bu bakış Osman Kavala davasına yansıtılıyor. Osman Kavala'yı fonluyorsunuz ve Türkiye aleyhinde kullanıyorsunuz. Gezi olaylarında da bu durum böyleydi. Verdiğiniz destekten dolayı Osman Kavala'yı gündeme getirip duruyorsunuz. Almanya neden bu davanın peşine düştü? Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi'nde diğer ülkeleri arayarak 'Türkiye'yi çıkarın' diyerek tehdit ediyorsunuz. Eğer çifte standart uygulanmayacaksa davayı tartışmaya hazırız." dedi.

Yorumlar (0)