Çin'den "gerçek mühimmatlı" tatbikat duyurusu: Gemi trafiği duracak!

Çin Deniz Güvenliği İdaresi, Sarı Deniz ile Bohay Denizi kıyılarında yapılacak askeri tatbikatlara ilişkin bilgi verdi. Tatbikatlarda gerçek mühimmatların kullanılacağı ve bölgedeki gemi trafiğinin durdurulacağı kaydedildi. Tatbikatlardan birinin 8 Eylül'de sona ereceği belirtildi.

DÜNYA 07.08.2022, 12:10 07.08.2022, 12:24 Hakan Öksüz
Çin'den "gerçek mühimmatlı" tatbikat duyurusu: Gemi trafiği duracak!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine sert tepki gösteren Çin, bölgedeki askeri faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Tayvan Boğazı'na çok sayıda savaş uçağı ve gemi göndererek gövde gösterisinde bulunan Çin, ABD'ye mesaj verdi. Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul eden Çin, Pelosi'nin ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "ABD'nin provokasyonları, Çin'in birleşmesini engelleyemeyecek. Tayvan'daki ayrılıkçılar, Batılı ülkelere güvenmesin." ifadelerine yer vermişti.

Tatbikatlar hangi tarihlerde gerçekleştirilecek?

Bölgedeki askeri faaliyetlerini artıran Çin Deniz Güvenliği İdaresi, gerçek cephanelerle birlikte birçok tatbikatın yapılacağını duyurdu. Ülkenin kuzeyindeki Sarı Deniz ile Bohay Denizi kıyılarında yapılacak tatbikatların tarihine ilişkin de bilgi verildi. Buna göre Sarı Deniz'deki askeri tatbikatlar, 7-15 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. 8 Ağustos'ta Bohay Denizi'nde başlayacak tatbikatlar ise 8 Eylül'de sona erecek.

Tayvan üzerinde psikolojik baskı kurmayı hedefliyorlar

Çin Deniz Güvenliği İdaresi, söz konusu tatbikatlar nedeniyle bölgedeki gemi trafiğinin durdurulacağını bildirdi. Tatbikat alanlarından biri olan Bohay Denizi'nin, Çin'in başkenti Pekin'e uzaklığının yaklaşık 300 kilometre olduğu kaydedildi. Tayvan çevresindeki askeri faaliyetlerini yoğunlaştıran Çin, ekonomik olarak zayıflatmak istediği Tayvan hükümeti üzerinde psikolojik baskı kurmaya çalışıyor. 

"Çin, saldırı planının simülasyonunu gerçekleştiriyor"

Çin tarafından Tayvan Boğazı'na gönderilen gemi ve savaş uçaklarının sınırı ihlâl ettiğini bildiren Tayvan Savunma Bakanlığı, gereken karşılığın verildiğini bildirmişti. Bazı gemilerin ortadaki sınır çizgisini geçtiğini aktaran Bakanlık, "Çin, savaş planında yer alan bir saldırı formasyonunun simülasyonunu yapıyor olabilir. Kinmen Adası civarında Çin'e ait bazı insansız hava araçlarının uçtuğu belirlendi." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)