Kılıçdaroğlu: Meşru Suriye hükümetiyle masaya oturacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis ziyaretinde sığınmacı sorununu gündeme getirdi. Millet İttifakı olarak iktidara gelince yapacakları ilk şeylerden birinin de Suriye'nin meşru yönetimi ile görüşmek olduğunu vurgulayan CHP lideri, "İnsanları savaşa gönderemeyiz. Orada yollar, okullar, evler ve hastaneler yapmalıyız. Bunu AB fonları ile sağlayacağız. Türk müteahhitler, bu görevi üstlenecek." diye konuştu.

SİYASET 17.11.2022, 12:48 17.11.2022, 13:48 Hakan Öksüz
Kılıçdaroğlu: Meşru Suriye hükümetiyle masaya oturacağız

Kilis'e giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis Ticaret ve Sanayi Odasına ziyarette bulundu. Kilis'teki bazı problemlerden bahseden CHP lideri, "Hepsinin farkındayız. Hiçbiri çözülemez sorunlar değil. Bunların ortadan kaldırılması için zamana ihtiyaç var. Yaşanan problemleri halktan dinlemek lazım. Oturduğunuz yerden problemleri çözemezsiniz. Orada yaşayan halka sormanız gerekiyor. Biz de böyle yapacağız. Sizden gelen taleplere göre çözüm üreteceğiz." dedi.

"Türkiye'deki gerçek sığınmacı sayısı yaklaşık 4,5 milyon"

Suriye sınırında yer alan Kilis'in bulunduğu bölgenin önemine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Kilis'i önemli bir merkez haline getirmek gerekiyor. Bu durum, Suriye'de de belli oranda huzuru sağlayacaktır. Verilere göre Kilis nüfusunun yüzde 38'ini sığınmacılar oluşturuyor. Bize göre gerçek sayı çok daha fazla. Türkiye'deki sığınmacı sorunu ortadan kaldırılmalı. Resmi rakamlar, ülkedeki sığınmacı sayısını 3 milyon 600 olarak veriyor. Gerçek rakamın 4,5 milyon civarında olduğunun herkes farkında." ifadelerini kullandı.

"AB fonları ile Suriye'de yollar, evler ve okullar yapacağız"

Göçmen sorununu ortadan kaldırmak için Millet İttifakı olarak yapacakları şeylerden bahseden Kılıçdaroğlu, "İktidara gelirsek yapacağımız ilk işlerden biri de Suriye'nin resmi yönetimiyle görüşme yapmaktır. Suriye ile karşılıklı olarak büyükelçilikleri açmak gerekiyor. Bu aşamada sorunlar çözülmeyecek ama ilk adımı atmış olacağız. Türkiye'ye sığınan bu kişileri vatanlarına göndereceksiniz ama nasıl? Öncelikle orada yollar, hastaneler, evler ve okullar yapmak gerekiyor. Bunları yaparken AB fonları kullanacak. Bölgedeki yapılar, Türk müteahhitler tarafından inşa edilecek. Oraya gönderilecek göçmenlerin can ve mal güvenliği sağlanmalı. Bunun sağlanması için Suriye yönetimiyle görüşmek gerekiyor." dedi.

"Orta Doğu halkları ile akrabayız, kız alıp verdik"

Bölgedeki en kuvvetli ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Eskiden diğer ülkelerden yola çıkan insanlar, Gaziantep ve Hatay'daki lokantalara gelirdi. Düğünlerini burada yapıp geri dönerlerdi. Aynı güven ortamını sağlamamız gerekiyor. Bunun 2 yıl içinde sağlanabileceğini düşünüyoruz. İktidara gelir gelmez herkesi geri göndermek gibi bir planımız yok. Irkçılık yapmadan ve Türkiye'nin itibarını düşünerek hareket edeceğiz. Kimseyi zorla göndermeyeceğiz. Ülkelerine göndereceğimiz kişilerin can güvenliği sağlanmalı ve gittikleri yerde bir hayat kurabilmeliler. Orta Doğu halkları ile akrabayız, kız alıp verdik. Orta Doğu havzasını hep birlikte düşünmek gerekiyor. Herkesin kazançlı çıkacağı bir ortam oluşturmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu: "Ahdim var, kadınlar bu ülkede erkeğin eline bakmayacak"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis’te düzenlenen Üye Katılım Töreni’nde konuşma yaptı. İktidar olmaları halinde, ''Çalışsın ya da çalışmasın hiç bir ailenin asgari ücretin altında geliri olmayacak'' diyen Kılıçdaroğlu, ‘‘Parayı kadınların hesabına yatıracağız. Ahdim var, kadınlar bu ülkede erkeklerin eline bakmayacak’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)