Erdoğan’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü programına mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köy, mahalle halkının üzerindeki eli kolu, gözü kulağı, mahalle ve köy ahalisinin devlet nezdindeki temsilcisi olarak muhtarlarla daha yapılacak olan çok fazla iş olduğunu söyleyerek, “Bizim görevimiz ülkemize eser kazandırmak, sizlerin işi ise köyünüze ve mahallenize sahip çıkmaktır.” şeklinde konuştu.

SİYASET 19.10.2021, 11:34
Erdoğan’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü programına mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “19 Ekim Muhtarlar Günü” vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı’nca düzenlenen “Muhtarlar Günü” programına bir video mesaj yolladı.

Erdoğan, ülkemizin her karış toprağında hizmet veren 50 bin muhtarla gönül gönüle verip yapmış oldukları işlerden bir tanesinin de 2015 senesinde alınan bir kararla 19 Ekim tarihini Muhtarlar Günü ilan etmek olduğunu hatırlatarak Muhtarlar Günü’nü tebrik etti.

"Muhtarlık Bilgi Sistemi'ni daha etkin bir şekle getirdik"

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 2015 senesinin başından bu zamana dek 81 şehrin tamamından muhtarlarla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelmeye başladıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Tam 50 farklı toplantıyla ülkemizin demokrasi piramidinin tabanını oluşturan muhtarlarımızla zirvesini temsil eden Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında hasbi ve samimi bir diyalog kanalı inşa ettik. Yaptığımız toplantılarımızda hasbihal etmenin yanında gerek muhtarlarımız aracılığıyla birçok vatandaşımızın sıkıntılarını çözdük. Beraber geliştirdiğimiz yöntemi İçişleri Bakanlığı’mız bünyesinde ihdas ettiğimiz Muhtarlık Bilgi Sistemi ve Muhtarlık Daire Başkanlığı ile kurumsallaştırıp daha da etkin bir şekilde kullanılabilir şekle getirdik.”

Bu mekanizmalar aracılığıyla muhtarlıklar ve muhtarların sorunlarının tek elden ve en üst düzeyde takibini sağladıklarını hatırlatan Erdoğan, muhtarlara şehirlerde vali yardımcısı, büyükşehirlerde genel sekreter yardımcısı, diğer yerlerdeyse belediye başkan yardımcısı düzeyinde muhataplar belirlenmesini temin ettiklerini kaydetti.

“Muhtarlık müessesesinin zaten hakkının olduğu konuma gelmesini istedik”

Erdoğan, yapılan istişarelerle muhtarların en büyük sıkıntılarından olan Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin devlet tarafından ödenmesinin yolunu açtıklarını ve muhtar maaşlarında ciddi artışlar yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek tip kimlik belgesinden silah ruhsatı harcına dek birçok konuda muhtarlarımızın isteklerinin yaşama geçirilmesine vesile olduk. İhtiyacın olduğu yerlerdeki uygun kamu arazilerinin üstünde muhtarlık binalarının yapılması hususunun önünü açtık. Bu adımla halihazırda muhtarlık müessesesinin hakkı olan konuma gelmesini temin ettik.” şeklinde konuştu.

"Bana 'Muhtar bile olamaz' diye manşetler atmışlardı"

Koronavirüs salgını zamanında muhtarların, Vefa Sosyal Destek Grupları bünyesinde yaptıkları hizmetlerin de altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mahallesinde yaşamını sürdüren her bireyin, temel ihtiyaçlarının karşılanmasından sağlığının takibine kadar, bütün konularda ilgili birimlerimize yol gösteren, onlarla beraber gece gündüz çalışan muhtarlarımıza şükranlarımı iletiyorum. İBB Başkanlığım döneminde hapis cezasına çarptırıldığımda kendi akıllarınca güya sizleri küçümseyerek, ‘muhtar bile olamaz’ manşetleri atmışlardı. Bizler Cumhurbaşkanı olmakla kalmadık, muhtarlarımızı da hak etmiş oldukları konuma getirdik. Muhtarlarımızın da kendilerine olan güvenimizi boşa çıkarmayıp, ferasetleri ve gayretleriyle konunun hakkını vermeye çalıştıklarını sevinçle görüyoruz.”

Türkiye’de yerel demokrasinin muhtarlık gibi böylesine etkin ve yaygın bir şekilde uygulanabildiği az sayıda ülkenin olduğunu söyleyen Erdoğan, “Devletimizin köy ve mahalle halkı üzerindeki eli kolu, gözü kulağı, sesi ve nefesi olan muhtarlarımızla daha gerçekleştirecek çok işimiz var. Bizlerin işi ülkemize eserler kazandırmak, sizlerin işiyse köyünüze, mahallenize sahip çıkmaktır.” dedi.

Mevlana Celaleddin Rumi’nin “Dert insana yol gösterir” sözünü hatırlatan Erdoğan, şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

“Hep beraber dertli olacağız ki neyi nasıl yapacağımızı görebilelim. Şimdiye dek muhtarlarımızla yol aldık, bundan sonrası için de onlarla beraber yol yürümeyi sürdüreceğiz. Bu duygularla bir kez daha 19 Ekim Muhtarlar Günü’nüzü tebrik ediyorum.”

Yorumlar (0)